időjárás 17°C Árpád 2023. március 31.
logo

A világon a harmadik legjobb a pesti tőzsde

Hírösszefoglaló
2005.01.08. 00:00

Jelesre vizsgázott tavaly a Budapesti Értéktőzsde. A magyar tőkepiac a The Economist állítása szerint – holtversenyben Csehországgal – a világranglista harmadik legjobban teljesítő parkettje lett. Az Egyesült Államok a S&P 500-as index szerint a 37. helyet szerezte meg a ranglistán, a legrosszabbul teljesítő ország Kína volt.

A világ legjobban teljesítő tőzsdéi között volt tavaly a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) a The Economist globális rangsorán. A londoni gazdaságpolitikai hetilap 40 országot vizsgáló tőzsdei teljesítménylistájának első tíz helyéből kilencen európai feltörekvő, illetve fejlődő világbeli értékpiacok osztoztak. A dollárban számolt részvényár-változások alapján összeállított sorrendet Kolumbia vezeti, ahol 2004-ben 120 százalékkal emelkedtek az árfolyamok. A második Egyiptom, csaknem ugyanekkora összesített éves árfolyam-nyereséggel. A harmadik pedig – holtversenyben Csehországgal – Magyarország, nálunk a részvények dollárértéke 80 százalékkal nőtt tavaly. A kelet-európai EU-térségből még Lengyelország került be az első tízbe, a 60 százalékos részvénytőzsdei árfolyam-emelkedéssel hetedikként. A régebbi uniós tagok közül csak Ausztria szerepel az élvonalban, mintegy 70 százalékos tőzsdei nyereségével az ötödik helyen.
Az Egyesült Államok, amelynek esetében a The Economist a széles bázisú, több tőzsdéről merítő Standard & Poor’s 500-as indexet vette alapul, 37. lett. A legrosszabbul Kína teljesített, ahol az erőteljes gazdasági növekedés ellenére a piacon forgó vállalati papírok összesített dollárértéke 2004-ben 15 százalékkal esett a hetilap listája szerint.
A The Economist közzétette a nagy pénzügyi szolgáltatók körében elvégzett szokásos havi felmérését a 15 legfejlettebb ipari állam, illetve külön az euróövezet idei gazdasági kilátásairól is. A megkérdezett befektetési bankok, illetve gazdasági előrejelző intézetek növekedési becsléseinek átlaga az euróövezet esetében romlott az előző havihoz képest: az elemzők szerint a tavalyról várt 1,8 százalék után a valutauniós gazdaság az idén csak 1,6 százalékkal növekszik. A decemberi hasonló felmérésben még 1,7 százalékos volt a 2005-ös előrejelzési átlag az euróövezetre. A nagy valutauniós gazdaságok közül Németországban várják a leggyengébb idei teljesítményt a megkérdezett elemzők, most már csak 1,2 százalékos átlaggal; az előrejelzések 0,9–1,6 százalék között szóródtak. Az idei németországi növekedésre adott decemberi becslések átlaga még 1,4 százalék volt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.