Alig változott a BUX

Változatos képet festettek tegnap a tőzsdei árfolyamok, a Nikkei és a londoni FTSE zárva tartása némi iránytalanságot okozott a befektetők körében. Pesten a BUX árfolyama hektikusan mozgott, délelőtt javulóban volt, majd a déli harangszót követve az index mélyrepülésbe kezdett. A magyar piacon jegyzett vezető részvények közül egyedül az OTP-papíroknak sikerült javulással zárniuk. A bankközi devizapiacon a forint az euróval szemben enyhén erősödött, ami ellenétes volt a vártakkal.

2005. 01. 04. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még az ünnepek nyugalma, a befektetők inaktív jelenléte határozta meg a magyar tőkepiaci árfolyamok mozgását. A BUX nyolcpontos emelkedéssel nyitott, majd egy hirtelen mozdulattól vezérelve a magyar indikátor 152 ponttal növelte előző kurzusához képest előnyét. A délelőtti javulást délután gyengülés követte, a befektetők főként a vezető részvényeket, azok közül is a Mol- és a Richter-papírokat kínálták eladásra a nap második felében. A BUX végül 2,60 ponttal lépett a partvonalon túlra. A forgalom meghaladta a 7,5 milliárd forintos határt, ebből a legnagyobb részt a 95 forinttal dráguló OTP-papírokra kötötték. A vezető részvényeket érintő eladói nyomás hatására a Matáv értéke öt forinttal, a Mol kurzusa 60 forinttal, a Richter 500 forinttal gyengült. A kis forgalmú papírokat jegyző Bumix index 2,85 pontot gyengülve zárt. Csökkenést jelzett a BorsodChem, a Brau Union, az Egis és az FHB ára. A FreeSoft annak ellenére gyengült, hogy a szoftvergyártó társaság akvizícióban megvásárolta egy internetes interaktív szoftvereket készítő piacvezető hazai társaság többségi tulajdonát. A piaci trenddel ellentétes növekedést jelzett viszont a Graphisoft, a Pannon Váltó, a Rába és a Fotex ára. Az elemzők a nyitáskor jelezték, nem várható érdemi elmozdulás a magyar piacon.
A forint enyhe erősödéssel zárta az év első napját, az eurót 245,50– 245,60 forinton jegyezték a bankközi devizapiacon, 25 fillérrel gyengébben a 245,75–245,85 forintos pénteki jegyzésnél. A forint 13,04 százalékon állt a plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán, 9 bázisponttal erősebben a pénteki helyzeténél. A dollárral szemben viszont gyengült a forint, a hétfő délutáni 182,24–182,32 forintos jegyzés több mint két forinttal magasabb az év végi 180,10-180,25 forintos kurzusnál.
Az ázsiai tőzsdéken a tokiói zárva tartás változatos árfolyamokat indukált, a dél-koreai Seoul Composite 0,25 százalékkal, a maláj KLSE Composite 0,40 százalékkal gyengült. Növekedéssel zárták az első kereskedést viszont a vezető európai tőzsdeindikátorok, a vezető papírokat jegyző EuroStoxx 50 index 0,45 százalékkal erősödött. A német piacon a Metro-, a Linde-, a MAN- és a DaimlerChrysler-részvényeket vásárolták, eladásra a Lufthansa-, az Allianz-, az E.ON-, valamint az SAP-papírokat kínálták. A brit parketten az olajárak csökkenése segítette nyereséghez az FTSE árfolyamát. A kőolajkurzus csökkent, a WTI nyersolaj a szabadpiacon 1,33 dolláros csökkenéssel nyitott. Az elemzők hangsúlyozták, hogy a feketearany árának további csökkenésére lehet számítani a következő hetekben, a szakértők rámutattak, hogy az enyhe tél miatt akár 40 dolláros hordónkénti árszint is elképzelhető a jövőben.

A Budapesti Értéktőzsdén 2004-ben 41 százalékkal több üzletet kötöttek a részvényekre, mint 2003-ban. A tőzsde összesítése szerint a részvénypiaci forgalom 5220 milliárd forint volt tavaly kétszeres árfolyamértéken számolva, míg egy évvel korábban 3699 milliárd. A részvénypiaci adásvétel a tőzsdei összforgalom 88,5 százalékát adta. Az azonnali összforgalom 5895 milliárd forint volt 2004-ben, 32,8 százalékkal több, mint 2003-ban. Az állampapírok forgalma, hasonlóan az előző évhez, 2004-ben is csökkent, 291,3 milliárd forintot ért el, ami 25 százalékkal alacsonyabb a 2003. évinél. A kárpótlási és befektetési jegyek forgalma 70 százalékkal hárommilliárd forintra esett vissza. A brókercégek közül tavaly a legnagyobb forgalmat az Erste Bank Befektetési Rt. érte el mind az azonnali, mind a határidős piacon. A 2004-es év utolsó hónapjában 573 milliárd forint volt a tőzsde azonnali összforgalma, amiből 441 milliárd forintot tett ki a részvénypiaci adásvétel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.