BUX: 15 ezer felett

Miközben a nemzetközi tőkepiacokon folytatódott az erózió, addig a magyar tőzsdén javában dúlt a hossz. A befektetők a vezető részvények mellett néhány kis forgalmú papírt is preferáltak. A BUX 173,29 pontot emelkedve, történelmi rekordot döntve 15 053,60 ponton zárt. A nap nyertese az OTP lett 2,7 százalékos drágulásával. Tokióban 0,75, Londonban 0,84 százalékot gyengültek a tőzsdei indikátorok. Az amerikai parketten is lefelé mozogtak az árfolyamok, a 60,3 milliárd dolláros rekordhiány a külkereskedelemben nagyot taszított a Dow Jones és a Nasdaq értékein.

2005. 01. 13. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emelkedéssel nyitott tegnap a pesti börze, az 51 pontos nap elejei növekedést a BUX előbb 100 ponttal toldotta meg, majd délután erőteljes kiugrással eltávolodott előző értékétől. A délutáni javulás olyan erős lett, hogy a BUX átlépte a 15 ezer pontos álomhatárt is. A kereskedés végén az index 15 053,60 ponton állapodott meg, amely szint a mindenkori történelmi csúcs lett. Tegnap a tőzsdén összesen 20,7 milliárd forint árfolyamértékű üzlet született. Elemzők elmondták, hogy a várakozásoknak megfelelően alakult a kereskedés, a térség újból a befektetők látóterébe került, így a magyar papírok növekedését szinte semmi nem tudta visszafogni. A vezető részvények sorából az OTP ára emelkedett a legjobban, a banki papírok 7,08 milliárd forintos forgalom mellett 2,7 százalékkal erősödtek. Drágult a Mol és a Richter is. A nap elején szakértők azt nyilatkozták, hogy a gyógyszergyártó papírok piacán negatív hangulatot kelthet a gyógyszerkassza tavalyi túllépéséről és az idei várható hiányról szóló információ, de ez végül nem befolyásolta a Richter, sőt a 3,7 százalékkal javuló Egis árát sem. A Matáv a piaccal szemben haladt a vesztes részvények táborát erősítve. Lefelé mozgott még a 4320 forintig dráguló, majd 4055 forintra visszaeső – így 235 forintot csökkenő – Antenna Hungária, valamint az Econet.hu és a Rába.
A kis forgalmú részvények közül jól szuperált a BorsodChem (BC), a Brau Union és a Pannonplast. A vegyipari cég közölte, hogy a HSBC Bank 2004. szeptember 8-án a BC munkavállalóival kötött háromoldalú szerződés szerint 7,72 százalékos feltétel nélküli közvetlen befolyást szerzett a BorsodChem Rt.-ben. A befolyásszerzés időpontja 2005. január 12. volt. Az 5,4 százalékkal megugró BC részvényeit amúgy a K&H Equities vételre minősítette fel.
Európában folytatódott a profitrealizálás, az erózió: a befektetők nem örültek az amerikai külkereskedelmi hiány növekedésének sem, sőt kivonulót fújtak a technológiai, a kiskereskedelmi, a banki és az olajipari szektorokból is. Londonban az FTSE mutató 0,84 százalékkal gyengült, a Cityben a 100 vezető részvény közül egyedül a British Telecom ára tudott javulni. Nem volt túl rózsás a helyzet Frankfurtban sem, a német piacon a DAX 1,26 százalékot gyengült. A Puma megerősítette korábban a harmadik negyedéves beszámolóval egy időben kiadott 2004. évi eredmény-előrejelzését annak kapcsán, hogy egy lehetséges profitfigyelmeztetés öt százalékkal csökkentette részvényének árfolyamát. Októberi előrejelzésében adózott eredményének 35-40 százalékos növekedését és értékesítési árbevételének 20 százalék körüli emelkedését helyezte kilátásba. A Puma szóvivője a bejelentés apropóján tartózkodott előrejelzést adni ez évre vonatkozóan. Gyengítette a DAX árfolyamát az a közlemény is, hogy a német pénzintézetek – profiltisztításuk jegyében – folytatják kivonulásukat az iparból. Az Allianz biztosító, a Munich Re viszontbiztosító és a Commerzbank bejelentette, hogy eladja részesedését a MAN gép- és teherautógyárból. A pénzintézeteknek közösen 24,2 százalékuk volt a MAN-ban.
Nyitás után még nem látszott, hogy mekkorát esnek az amerikai árfolyamok, de az első fél óra elteltét követve a Dow Jones és a Nasdaq értéke mérsékelt lassulást mutatott. A tegnap nyilvánosságra hozott adatok szerint rekordméretű, 60,3 milliárd dollár lett az Egyesült Államok külkereskedelmi mérlegének novemberi hiánya. A kivitel értéke 2,3 százalékos csökkenés után 95,55 milliárd dollárt ért el, a behozatalé viszont – amely októberhez képest 1,3 százalékkal nőtt – 155,85 milliárd dollárt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.