Csúcson a BUX

Emelkedéssel zárták a hét második kereskedési napját a nemzetközi tőkepiacok, a Nikkei 0,25 százalékkal erősödött. Pesten a nyitást követően elszenvedett veszteséget délig letornázta a BUX, így végül 139,73 pontos emelkedéssel zárt. Magas forgalom és többségében drágulások jellemezték a tegnapi tőkepiaci mozgásokat. A nap nyertese a vezető részvények köréből a 2,5 százalékkal felértékelődő Richter volt. A forint a bankközi devizapiacon újabb enyhe erősödéssel zárt.

2005. 01. 05. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte megállás nélkül emelkedett tegnap a magyar tőzsdemutató, a BUX kurzusa. Az elemzőket ugyan nem lepte meg az index erősödése, de rámutattak, még korai örülni annak, hogy a magyar piac újból aktivizálja magát. A BUX tízpontos emelkedéssel 14 749,24 ponton nyitott, majd erőteljes 174 pontos zuhanást követve 14 575,53 ponton akadt meg az index. A mélypontról viszont rakétaként lőtt ki az indikátor, s meg sem állt a nap végéig. Záráskor a BUX 14 879,70 ponton állt, ami 0,95 százalékos javulásnak felelt meg, ezzel a magyar index újabb történelmi csúcsot döntve zárt. A forgalom 13,56 milliárd forintra nőtt, mely a kereskedők szerint jól mutatja, hogy a befektetők valóban a nemzetközi trendeket követve elkezdték portfólióikat feltölteni magyar papírokkal is. A kis kapitalizációjú részvényeket tömörítő BUMIX is, hasonlóan a BUX-hoz, javult, sőt azt meghaladva 1,87 százalékkal nőtt.
A vezető részvények sorából az OTP, a Matáv és a Richter drágult számottevően. Az OTP részvényei soha nem látott magasságokba emelkedtek, a banki papírok értéke ötmilliárd forintos forgalom mellett 1,3 százalékkal emelkedett. A nap nyertese címet elnyerő Richter 2,5 százalékkal drágult. A Matáv mérsékelt, 1,2 százalékos emelkedést jelzett. A kis forgalmú papírok közül az FHB történelmi csúcsára ugrott 3,9 százalékos erősödésével. Emelkedőben volt még az Egis, a Danubius, valamint a Linamar ára is.
Lefelé mozgott a Mol, a Nabi, a FreeSoft és a Graphisoft árfolyama. Az 50 forinttal gyengülő TVK-papírokra különösebb hatást nem fejtett ki az a bejelentés, hogy a vegyipari cég közölte: bejegyeztek a Tiszai Vegyi Kombinát (TVK) Rt. részvénykönyvébe 8,02 százaléknyi TVK-részvényeladást a Mol-csoporton belül. A TVK a BÉT honlapján kedden tette közzé, hogy december 15-én a Hermész Mérnöki Tanácsadó Rt. eladta a TVK-ban lévő 8,02 százaléknyi részvényét a Slovnaft A. S.-nek. A kereskedést követve a brókerek azt nyilatkozták, hogy a kis forgalmú részvényekre egyre nagyobb figyelem terelődik, míg a spekulatív privatizáció előtt állókat az árfolyam-beállítások mozgatták.
A forint tegnap tovább erősödött a bankközi devizapiacon, az eurót 245,05–245,15 forinton jegyezték, 45 fillérrel gyengébben a hétfői 245,50–245,60 forintos árfolyamnál. A forint 13,2 százalékon állt a plusz-mínusz tizenöt százalékos ingadozási sáv erős oldalán, tizenhat bázisponttal erősebben hétfői helyzeténél. A forint egész nap erősebb volt, mint hétfőn, az eurót 244,95–245,65 forint között jegyezték. A dollár alig változott hétfői árfolyamához képest, kedden reggel 182,30– 182,40 forinton jegyezték a korábbi 182,24–182,32 forintos kurzushoz képest.
Javuló trend alakult ki az európai és a legtöbb ázsiai tőzsdén is. A DAX és az FTSE árfolyama napközben emelkedőben volt, míg a német indikátor a zárás pillanatában átbukott előző szintjén, és minimális veszteséggel zárt. A csökkenő olajár és a dollár gyengülése az európai árakat növekedésre sarkallta volna. Az FTSE piacán az általános javuló trend tudott érvényesülni, így az index 0,5 százalékot meghaladóan erősödött.
A tengerentúli mutatók nyitás előtt már javában emelkedést jeleztek, a befektetők a kedvező vállalati hírek kapcsán kezdtek portfólióépítésbe. Az elektronikus kereskedésben növekedést jelzett a Goodyear Tire abroncsgyártó árfolyama, mert a cég bejelentette, hogy biztosítóktól 159 millió dollárt kap majd. Hasonlóan kedvező hírként kezelte a piac, hogy a kertészeti eszközöket gyártó United Industries Corp.-t megvásárolja a Rayovac Corp. akkumulátorgyár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.