Fordult a részvénypiac

Szemben haladt a nemzetközi trendekkel a magyar tőzsde indikátora, a BUX nyitás után beesett, majd késő délután átlendült előző szintjén és 69,56 pontos növekedéssel zárt. Az elemzők további gyengülést vártak a magyar piactól, de az elmaradt, mivel a befektetők a korábbi napokban meggyengült vezető részvényeket és néhány kis forgalmú papírt kezdtek el vásárolni. A nap meglepetését az aránylag nagy forgalmú és dráguló Rába- és Fotex-papírok okozták. Tartós gyengülést produkált tegnap a Nikkei, a DAX és az FTSE is.

2005. 01. 21. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emelkedéssel nyitott, majd csökkenéssel folytatta a BUX a tegnapi kereskedést, a gyengülés tartósnak mutatkozott délelőtt, de a vezető részvények iránti kereslet hatására a magyar tőzsdeindikátor megfordult, és végül 69,56 pontos emelkedéssel zárt. A forgalom 7,18 milliárd forintra csökkent, amiből a legnagyobb részt a 0,5 százalékkal dráguló OTP részvényeire kötötték. A vezető részvények sorából a Matáv ára nem változott, a Mol 130 forinttal, a Richter 100 forinttal erősödött. A kiskapitalizációjú részvények indikátora, a Bumix 0,34 ponttal növekedett. A nap nyertese a Fotex és a Rába lett, a győri cég részvényei 60 forinttal drágultak. Elemzők elmondták, hogy a Rába alulértékelt, az Erste vételre ajánlja, és a befektetők spekulatív okok miatt elkezdték vásárolni. Tegnap a Rába árfolyama 730 forintról 790 forintra ugrott. A szakértők további növekedést várnak a cég részvényeitől, mivel szerintük a közeljövőben a honvédségi tender idei szállítási üteme és a dollár erősödése sokat segített a gépgyártó árfolyamának. Piaci pletykák szerint a Rába hamarosan bejelentheti az idei honvédelmi szállítások pontos mennyiségét, amelynek fontosabb paramétereiről már decemberben megállapodás született – írta a portfolio.hu. Az FHB ára 430 forintot, az Egis 95 forintot gyengült, nem változott viszont az Antenna Hungária ára.
A forint a bankközi devizapiacon kismértékben gyengült, az eurót 246,95–247,05 forinton jegyezték, 45 fillérrel erősebben a szerdai 246,50–246,60 forintos árfolyamnál. A forint 12,52 százalékon állt a plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős szélén, 16 bázisponttal gyengébben a szerdai helyzeténél. A kereskedők szerint azt a piaci várakozást tükrözi, hogy a monetáris tanács január 24-i ülésén 50 bázispontos kamatcsökkentés a legvalószínűbb. Néhány szakember 25, illetve 75 bázispontos leszállításra számít, az előbbiek a magas költségvetési hiánnyal, utóbbiak a lassuló inflációval érveltek.
A magyar piaccal ellentétes gyengülő irányt vettek fel a nemzetközi tőzsdék, a Nikkei 225 index 1,06 százalékkal, azaz 120,57 ponttal 11 284,77 pontra esett vissza. A tokiói gyengülést a fejlett technológiai papírok iránti ellenszenv okozta, ezt viszont a kedvezőtlen tengerentúli vállalati gazdálkodási adatok indukálták. A pesszimizmust tovább növelte, hogy a Sony 31 százalékkal leszállította az idei, márciusban záruló üzleti évre vonatkozó működési eredmény előrejelzését. Okként a vállalat a televíziók, videokamerák és más kulcsfontosságú elektronikai termékek meredeken eső árát, illetve a memórialapkák iránti gyenge keresletet jelölte meg. A Sony csoport működési eredményét 110 milliárd jenben adta meg a március 31-ével záruló pénzügyi évre, szemben a korábban megadott 160 milliárd jenes előrejelzéssel. Az eladások 2,7 százalékos esését jósolta a Sony.
A tengerentúlon még a nyitás előtt a határidős adatok jelezték, hogy visszaesés történik a piacokon, a gyengülést az eBay internetes aukciós ház és a Qualcomm eredményei mozgatták. Az eBay bejelentése magával rántotta az Amazon.com, s a szintén szektortárs Yahoo! kurzusát is.
Hosszú távon az elemzők a tengerentúli piacok növekedését várják, sokak szerint a vállalati eredményadatok lezárását követve újabb tartós növekedés alakulhat ki.
A Conference Board vezető amerikai gazdaságkutató csoport kiadott összesített decemberi konjunktúramutatója (leading indicators) 0,2 százalékos emelkedést mutatott, elemzők 0,1 százalékos növekedést vártak az összetett indexben, a novemberi 0,2 százalékos növekmény után. A decemberi adattal együtt módosították a novemberi mutatót is 0,3 százalékos növekedésre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.