Leszálló ágban a BUX

Elemzői véleményekkel összhangban alakult a tegnapi pesti tőzsdei kereskedés: a BUX 66 pontos növekedéssel nyitott, majd egyből átesett előző zárószintjén. Az index a kereskedés teljes hoszszát gyengüléssel töltötte. A magyar tőzsdeindikátor végül 130,71 pontot csökkenve zárt. Meredek lejtőn csúsztak vissza az európai indikátorok is, a befektetők bizonytalanok voltak, így az eladói oldalt preferálták. Ennek hatására az FTSE, a DAX és a CAC indikátorok fél százalékot meg nem haladó esést produkáltak.

2005. 01. 11. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hullámzó árfolyammozgást vártak a magyar piactól az MTI– Eco által megkérdezett elemzők, viszont a tőzsde környezetéből, a befektetőktől olyan véleményt kaptunk, hogy inkább gyengülő trend alakulhat ki. A kereskedők azt nyilatkozták, hogy a vezető részvények többségében tovább folyhat a haszonrealizálás, sőt a csökkenő európai tőzsdék is tolhatnak a BUX kurzusán. Az elemzők azt várták, hogy a dollár tovább erősödhet, és hasonlóan növekedhet az olaj ára is.
A legtöbb vételre spekuláló befektető bánatára a pesszimista előrejelzések valósultak meg. A BUX a nyitáskor még 66 pontos növekedést mutatott, majd a kereskedés kezdetét követő néhány perc alatt átesett előző zárószintjén. A magyar indikátor egész napot a veszteséges tartományban töltötte, végül 130,71 pontot csökkenve,
14 586,69 ponton zárt. A forgalom meghaladta a 12,5 milliárd forintos határt; ebből a legnagyobb részt a 2,3 százalékkal gyengülő Mol-papírokra adott és teljesült megbízások tették ki. Folytatódott a Mol árának esése, mivel a piac továbbra is a szektort érő kedvezőtlen hatásokat figyelte. Esett a Matáv és a Richter ára is, ellenkezőleg haladt és drágult az OTP kurzusa. Meglepetésre a kis forgalmú részvények sokkal jobban teljesítettek, mint a blue chipek: a nap nyertese a Fotex lett tízforintos drágulásával. Növekedést produkált az Antenna Hungária is, pedig árfolyama a korábbi kereskedés során jelentősen növekedett.
Árnyalatnyit erősödött a forint a bankközi devizapiacon tegnap: az eurót délután 247,95–248,15 forinton jegyezték, 20 fillérrel gyengébben a 248,15–248,20 forintos pénteki árfolyamnál. A forint 12,15 százalékon állt a plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán, 6 bázisponttal erősebben a pénteki helyzeténél. A múlt heti fordulatos, aktív kereskedéshez képest tegnap megnyugodott a piac, az euróval 247,30 és 248,50 forint közötti szűk sávban kereskedtek.
A legnagyobb ázsiai tőzsde tegnap zárva tartott, így a Nikkei 225 index nem gyakorolt hatást a nemzetközi árfolyamok alakulására. Gyengülőben voltak viszont az európai piacok, ahol a befektetők iránytalanságra és a közelgő negyedik negyedéves vállalati hírekre összpontosítva visszafogták magukat az üzletektől. Drágult a Nokia, hasonlóan erősödött a francia Sagem telefongyártó is. A finn társaság árfolyamát az erősítette, hogy a céget felminősítette a JP Morgan és a Credit Suisse. Az EuroStoxx-papírok közül drágult még a francia Axa biztosító részvénye, valamint a Telecom Italia. Az FTSE és a DAX 0,30 százalék körüli mínuszban volt a magyar tőzsde zárásakor. A frankfurti piacra a Deutsche Telekomra adott Morgan Stanley-leminősítés hatott, mivel a német távközlési cég hárommilliárd euró értékű kötvényt bocsátott ki. A Deutsche Post ára ellenben javulóban volt annak a hírnek köszönhetően, hogy az állami tulajdonban lévő KfW Bankengruppe 1,7 milliárd euróért megvásárolta a német államtól a Deutsche Post 12,7 százalékos részvénycsomagját. A KfW a kormány közvetítőjeként működik közre az üzletben: a részvényeket megvásárolva egy ideig magánál tartja azokat, majd eladja őket a részvénypiacon. A mostani vásárlással a KfW a német posta részvényeinek 48,8 százalékával rendelkezik.
Csökkenéssel indult a tengerentúli kereskedés is. A Wall Streeten a nyitás előtti határidős mutatók nem jeleztek határozott elmozdulást, pedig a piac a vállalati negyedéves adatok megjelenésére próbált figyelni. A technológiai szektortól, a csipgyártóktól változatos értékeket várnak az elemzők, a legnagyobb növekedést a befektetők az Apple részvényeinek jósolták. Az adatdömpinget az Alcoa alumíniumipari cég eredményei nyitják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.