Még emelkedett a BUX

Hektikus, jobbára csökkenő trendet követett a BUX tegnapi árfolyammozgása, a pesti tőzsdei index végül 10 pontot emelkedve új csúcsára ugrott. Napközben a BUX nem találta helyét, hol csökkenő, hol emelkedő irányt vett fel. Az emelkedést a Matáv- és a Mol-papírok drágulása indukálta. A BorsodChem árának jelentős erősödését a cég részvényeinek felminősítése, valamint a vezérigazgató szerdai optimista jóslata segítette. Gyengüléssel zárt tegnap a japán Nikkei, Frankfurtban és Londonban viszont minimálisan, de gyarapodtak az árfolyamok. Az Infineon profitjóslata pesszimizmust okozott a technológiai papírokat vásárló befektetők körében. Az európai parketteken az amerikai negyedik negyedéves vállalati hírekre összpontosítottak a spekulánsok.

2005. 01. 13. 23:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyitáskor még nem volt teljesen kristálytiszta, hogy milyen irányzat alakul ki a pesti parketten: a BUX veszteséggel kezdte a napot, de az első fél óra elteltével 15 125 pontig ugrott fel. A nap legnagyobb részét iránytalan mozgással töltötte az index, végül 10,43 pontot emelkedve újabb zárócsúcsán lépett a partvonalon túlra. A forgalom 7,35 milliárd forintra esett vissza, a kereskedők a nap végén azt nyilatkozták, hogy szerintük elfogyott a tőzsde lendülete. Több elemző profitrealizálással, míg mások túlértékeltséggel magyarázták a börze tegnapi alacsony forgalmát és a határozatlan árfolyam-alakulást.
Meglepetésre a legnagyobb forgalmat – 2,45 milliárd forintot – a BorsodChem (BC) részvényei indukálták, a vegyipari cég ára három százalékkal 1999 forintra drágult. A BorsodChem-papírok növekedése mögött az állt, hogy Tordai Péter, a K&H Equities elemzője 47 százalékos üzemieredmény-növekedést jósol – állította a portfolio.hu. A szakértő szerint a PVC-n a fedezet az idén érheti el a csúcsát, miközben az MDI 2006-ban érheti el csúcspontját, közvetlenül a BC új MDI-kapacitásainak üzembe helyezése után. Szerdán a Tőzsdeklub rendezvényén vendégként volt jelen Kovács F. László, a BC vezérigazgatója, aki a korábbi nyilatkozataihoz hasonlóan optimista előadást tartott a vegyipari cég jövőjéről és a piaci trendekről. A vezérigazgató hangoztatta, hogy várhatóan lassan-lassan a befektetők is elhiszik, hogy a BorsodChem magára talált, s ezt a fundamentális értékek mellett az árfolyamok is tükrözni fogják.
A tegnapi kereskedés során a vezető részvények közül a Matáv és a Mol ára emelkedett, a Richter és az OTP kurzusa viszont gyengült. A távközlési papírok 19 forinttal, az olajipariak 15 forinttal erősödtek. Az OTP esetében szakértők azt nyilatkozták, hogy egyszerű korrekcióról van szó, de a gyengülés időintervallumát nem tudták meghatározni a megkérdezett szakemberek. A kis forgalmú részvények közül a NABI, a Fotex és a Suzuki-tendert nyert Synergon drágult. Emelkedőben volt a privatizáció előtt álló FHB, sőt az Inter-Európa Bank is.
A forint árnyalatnyit erősödött a bankközi devizapiacon, az eurót 246,80–247,00 forinton jegyezték, 30 fillérrel gyengébben a szerdai 247,10–247,30 forintos árfolyamnál. A plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán 12,56 százalékon állt a forint, 11 bázisponttal erősebben szerdai helyzeténél. A kereskedők nagyon csendes piacról számoltak be, az euróval 246,75 és 247,35 forint közötti szűk sávban kereskedtek.
A legnagyobb ázsiai tőzsdén a szerdai gyengülés folytatódott, a Nikkei 225 index tegnap az exportőr vállalatok árának csökkenése miatt lassult. A dollár havi mélypontját érte el a rekordméretű amerikai kereskedelmimérleg-deficit hatására. A vezető részvényeket jegyző indikátor 95,17 pontos, 0,83 százalékos eséssel zárt.
A vezető európai piacokon sem tudott határozott irányzat kialakulni, a DAX árfolyama az utolsó pillanatokban fordult meg, és pozitív előjellel zárt. Az öreg kontinensen az amerikai vállalatok eredményeire figyeltek a befektetők, a legerősebb pozitív várakozás az Apple Computer adatait előzte meg. Az Infineon profitfigyelmeztetése, valamint a csipgyártók jóslatai nem voltak túl biztatók, így a technológiai szektort eladói nyomás alatt tartották a piacok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.