Molban az igazság

Európában és a tengerentúlon gyengülési, Ázsiában emelkedési trend alakult ki. A Nikkei 225 index egy százalékot javulva hat hónapos csúcsára ugrott. Az európai indikátorok a Nokia és a félvezető-ipari részvények eróziója miatt mérséklődtek. Pesten az iránytalan nemzetközi trendekkel nem törődtek a befektetők, a BUX árfolyama egy pici korrekciótól eltekintve meredeken emelkedett, így 14 880 ponton – történelmi csúcsot döntve – zárt. A hazai indexre a Mol erősödése hatott a legjobban, de növekedést produkált a Richter és az OTP is.

2005. 01. 12. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Piaci elemzők további Mol-eró-ziót vártak a tegnapi napra, az MTI által megkérdezett szakértők nem kalkulálták be, hogy a befektetők trendfordulót fújnak, s a haszonrealizálást portfóliófeltöltésre cserélik. Módosítottak a stratégián a magyar vezető részvények esetében és a kisforgalmúak körében is, a két hete még eladásra kínált papírokat tegnap a befektetők visszavásárolták. A BUX reggel egy pici bebukást követve tartósan emelkedett, s végül történelmi csúcsot jelentő 14 880 ponton 2,01 százalékot növekedve zárt, a BUMIX 13,35 pontot javult. A forgalom meghaladta a 21 milliárd forintos határt, amiből 10,6 milliárd forintot a molos tranzakciók tettek ki. A Mol több szempontból is érdekes pályát futott be az elmúlt másfél hét alatt. Az olajipari papírokat a hirtelen felértékelődésük, s az iparágat sújtó problémák miatt elkezdték eladni. Az elemzők sorban azt nyilatkozták, hogy a társaság elmúlt évi növekedési lehetőségei lecsökkentek, a gazdálkodási adatai továbbra is stabil javulást mutathatnak, de olyan kiugrás nem várható a Mol részvényeiben, mint ami tavaly történt. Ezeket a jóslatokat húzta keresztbe a Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató nevével fémjelzett társaság, meglepetésre tegnap a Mol árfolyama 400 forintot drágult. A kereskedést követve a szakértők azt nyilatkozták, hogy a Mol növekedését a trendforduló mellett az újabb pakisztáni gáz- és olajfelfedezés és a Merrill Lynch felminősítése segítette. A Mol még hétfőn este tőzsdezárást követve jelezte, hogy olaj- és gázfelfedezést tett
a Pakisztán Northern Western Frontier tartományában lévő Tal blokkban. A kutatásokat az Oil and Gas Development Co. Ltd., a Pakistan Petroleum Limited, a Pakistan Oilfields Ltd. és a Government Holdings cégekből, valamint a Molból – mint operátorból – álló konzorcium végzi, amiben a Molnak 10 százalékos részesedése van. A Merrill Lynch globális fejlődő piaci elemzése szerint a Mol a térség egyik legjobban teljesítő vállalata idén. A befektetési tanácsadó szerint a finomítói árrés és az olajár által történt behatárolásoknak vége van, a legfontosabb szempont idén a társaság növekedési üteme, így a Mol teljesíthet a legjobban a feltörekvő piacok olajipari szektorában. A Merrill Lynch szerint a Mol célára a
13 000 forintot is súrolhatja.
Tegnap a többi blue chip is jól teljesített – kivétel a kereskedés végén beejtett Matáv –, a Richter 320 forintot, az OTP 141 forintot javult. A kisforgalmú részvények közül a Fotex, az Antenna Hungária és az FHB ára drágult látványosan. A befektetők azt nyilatkozták, hogy érdekes növekedést mutathatnak a következő napokban a vegyipari szektor részvényei is.
A forint árfolyama erősödött a bankközi devizapiacon, az eurót 246,55–246,65 forinton jegyezték, több mint egy forinttal gyengébben a 247,95–248,15 forintos árfolyamnál. A forint 12,66 százalékon állt a plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán, 51 bázisponttal erősebben a korábbi helyzeténél. A forintot erősítette, hogy egy londoni bankház hétfőn délután vásárlásra ajánlotta ügyfeleinek a régió valutáit.
Az európai tőzsdéken gyengülés, míg Ázsiában növekedés alakult ki. Tokióban a Nikkei 225 index 0,93 százalékot emelkedve hathavi csúcsán zárt. A japán piacon nem foglalkoztak a félvezetőiparról érkező negatív hírekkel, nem úgy, mint az európai és az amerikai tőzsdéken. Az éles piaci verseny miatt az amerikai Advanced Micro Devices (AMD) félvezetőgyártó konszern forgalma nem érte el a várakozásokat a negyedik negyedévben – közölte a társaság. Az üzemi eredmény elmaradt az előző negyedévi 68,4 millió dollártól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.