Csak döcögünk az infosztrádán

Bár több a bizakodó szakember, mint néhány éve, a magyar infokommunikációs áttörés egyelőre várat magára. Hazánk az utolsó helyen áll az Európai Unió országai között az egy főre jutó internetkapcsolatok számában, a szolgáltatás drága, a világhálótól pedig sokan idegenkednek. A helyzeten alig javítottak a kormányzat lépései; az elektronikus közigazgatás technikai feltételei hiányoznak.

2005. 02. 14. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szlovákia már a közvetlen közelében van annak, amit Magyarország 2006 végére szeretne elérni, vagyis hogy a lakosság több mint fele hozzáférjen a világhálóhoz. A Pozsonyból érkező hírek szerint ugyanis északi szomszédunkban mintegy 170 szolgáltató kínál nem támogatott internetkapcsolatot havi 250 koronás – 1600 forintos – díjért, lényegében időkorlátozás nélkül, ez az ár pedig egy előzetes felmérés szerint a szlovákok 57 százalékának elég vonzó ahhoz, hogy előfizessen a szolgáltatásra. A bővülés tehát minden bizonnyal gyors lesz, s ezzel Szlovákia felzárkózik a fejlettebb európai országok, például Ausztria mellé, ahol a lakosság fele már most is rendszeresen internetezik.
Magyarországon a jelen állás szerint ott tartunk, hogy a 15 évesnél idősebb korosztály 21 százaléka, vagyis csupán 1,8 millió ember használja rendszeresen – otthonában, az iskolában, a munkahelyén vagy valamelyik internetkapcsolatot kínáló nyilvános állomáson – a világhálót, s egyelőre nem nagyon látszik, mitől és mikor kaphat valódi lendületet a bővülés. A gátló tényezők között a szakemberek az árakat szokták emlegetni, de vannak olyan vélemények is, amelyek szerint nem ez a legnagyobb probléma.
– Több kutatás is azt mutatja, hogy ma már nem az ár az internethasználat terjedésének legnagyobb gátja, hiszen a piacon olyan szolgáltatók is megjelentek, amelyek előfizetés nélkül kínálnak hozzáférést – több szakember is így jellemezte érdeklődésünkre a jelenlegi helyzetet. Szerintük a hazai alacsony internetpenetráció fő oka az elégtelen internetkultúra; az emberek most kezdik megismerni a világháló nyújtotta lehetőségeket. A szolgáltatók között ugyanakkor már javában tart a verseny, s ez az árakon is érződik.
A szolgáltatók harca, főleg a mobiltelefonos internet-hozzáférést kínáló cégek között, kétségtelenül egyre nagyobb, de a konkurencia élesedésének s egyszersmind a tarifák drasztikus csökkenésének hazánkban technikai akadályai vannak – állítják mások. A példaként vett Szlovákiában ugyanis az olcsó internetszolgáltató társaságok egy vezeték nélküli struktúra kiépülésével váltak képessé arra, hogy a jelenleg is monopolhelyzetben lévő Slovak Telecom vezetékes vonalait megkerülve letörjék az árakat, Magyarországon ugyanakkor még nem sikerült elvonatkoztatni attól, hogy internetezni a telefonvonalakon kell. Vagyis a kis szolgáltatók a nagyoktól bérelnek maguknak sávszélességet, márpedig ez erősen behatárolja a díjak csökkentésének határát, leszűkíti a verseny terepét.
Több friss tanulmány is arra hívja fel a figyelmet, hogy mind a díjak letörésében, mind a világháló népszerűsítésében komoly szabályozóeszközök lennének a kormányzat kezében, de nem úgy látszik, mintha az állam hatékonyan használná ki a katalizátori szerepet. A 2003-ban hozott hírközlési törvény nyomán ugyan nyitottabbá vált a piac, de mint ahogy korábban erről beszámoltunk, egyebek mellett nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket az a passzus, amely nagykereskedelmi árú vonalas szolgáltatásra kötelezte a telefonszolgáltatókat azokon a területeken, ahol nincs széles sávú kapcsolatot biztosító infrastruktúra, mert az internetszolgáltatók nem vállalták az ezzel járó nagy üzleti kockázatot. Ráadásul mivel a szaktárca sem lát túl a telefonvonal-alapú, széles sávú internetkapcsolatok kiépítésének támogatásán, ezzel hátrányba kerülnek az egyéb technológiák terjesztői.

*****
Program parlagon. Egyelőre inkább közömbösen hatott, mint használt az internetezés népszerűsítésének a nagy kommunikációs lendülettel köztudatba dobott elektronikus közigazgatás programja, tekintve, hogy technikai feltételek híján az elképzelésekből alig valami valósult meg. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az államigazgatási és önkormányzati intézményeknél a biztonságtechnikai eszközök fejlesztése és használata elmaradt az informatikában végbement fejlődéstől. A jelentés kiemeli, hogy a technikai ellátottság a közszférában aránytalan, hiszen az államigazgatásra jut az öszszes számítógép hetven százaléka, s az önkormányzatok a világháló használatában is lemaradtak: az internetelérés 2003-ban csak a nagyobb települések intézményeiben volt jellemző, s a külvilággal elsősorban ISDN- és modemes kapcsolódást alkalmaztak. Amennyiben használnak is internetet, a közigazgatás intézményei nem élnek a világháló adta lehetőségekkel. A világhálós ügyintézéshez szükséges elektronikus aláírást ugyanis csupán öt százalékuk használt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.