Csúcsra járatott BUX

A gyorsjelentési szezon első hete eltelt; a legtöbb társaság már közzétette eredményeit – kivétel az OTP –, és ez igen jó hatást gyakorolt a parkettra. A múlt héten a BUX történelmi csúcsot döntött, de a 16 500 pontos szintet nem sikerült átlépnie. Meglepetésre a magyar tőzsdemutató szinte korlátok nélkül kúszott fel a 16 000 pontos történelmi határig, s ez főként az optimista gyorsjelentési jóslatoknak volt köszönhető.

2005. 02. 14. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hossz uralkodik már lassan egy éve a magyar tőzsdén, a kelet-közép-európai térségbe érkező tőke felhajtotta a részvényárakat. Történt ez a magyar, a varsói, a prágai és a szófiai piacon is. A kereskedők az alulértékeltségre és a várható kibocsátásokra apellálva tömegesen vásároltak olcsó, de növekedés előtt álló részvényeket.
Nem okozott gondot a befektetőknek, hogy kiválasszák a megfelelő papírokat, hiszen a térségben adottak voltak a jól teljesítő blue chipek és az alacsony forgalmú stratégiai tevékenységet folytató vállalatok. Hasonlóan jól lehetett csipegetni a névértékük alatt forgó részvények között is, amelyektől jelentős eredményjavulást várhattak az invesztorok.
A múlt hét hasonló módon abban a növekedési ütemben folytatódott, mint ahogyan az előző lezárult, a BUX hétfőn csúcsot döntött, majd kedden, szerdán tovább erősödött. A forgalom a korábbi héten mért 72,9 milliárd forintról 93,9 milliárd forintra nőtt. A február 4-én publikált, a vártakkal megegyező Richter-gyorsjelentés a kisbefektetőket is arra ösztönözte, hogy vásároljanak. Vettek is szinte mindent, vették a Rábát – a korábbiakban közölt harmadik negyedévi eredmények láttán –, vásárolták az Antenna Hungária részvényeit, de belehúztak a BorsodChem- és az Egis-részvények halmozásába is. Nem is beszélve az OTP történelmi csúcsra rángatott árfolyamáról – kevésbé keltett meglepetést viszont a Mol azzal, hogy részvényeinek ára nem akart visszacsúszni. A kedvező gazdálkodási adatokat produkáló magyar olajipari cég finoman már jelezte, hogy a lengyel piacon akár részvénykibocsátást is megvalósíthat. A tavalyi év során vezették be a Warsaw Stock Exchange-re a Mol-papírokat, de az esetleges lengyel kibocsátásról az eredménypublikáláskor konkrétumot nem közölt a cég menedzsmentje.
Sokan várták a Matáv gazdálkodási adatait is, amelyek nem voltak túl kedvezők: a távközlési csoport 2004. évi nettó eredménye 34,64 milliárd forint volt, 39,7 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi 57,48 milliárd forintnál. A csoport negyedik negyedévi gazdálkodása az elemzői várakozásoknak megfelelően csaknem hétmilliárd forintos negatív eredményt hozott, az első háromnegyed évben a nyereség 41,09 milliárd forint volt.
Elemzők szerint a gyorsjelentési szezont követve komoly profitrealizálás várható a magyar piacon, a szakértők a kis forgalmú részvények esetében nagyobb, míg a vezető papíroktól kisebb eróziót várnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.