Hévízi-tó: kérdésre fenyegetés a válasz

Megfenyegették telefonon Ruzsics Ferenc keszthelyi önkormányzati képviselőt, miután a csütörtöki testületi ülésen tovább firtatta a Hévízi-tó közelében lévő ingatlan eladásának körülményeit.

Szarka Ágota
2005. 02. 26. 0:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem háromszázmillió forintért megvette a kincstártól, majd nyolcszázmillióért adta tovább Keszthely városa a Hévízi-tó közvetlen közelében lévő régi angolnanevelő öt hektárnyi területét a Smaragd-Investnek. A természetvédelmi szempontból aggályos beruházás ellen tiltakozó aláírásgyűjtés is folyik.
„Ha nem akarsz lófejet találni egyik reggel az ágyadban, akkor hagyd abba!” – hangzott el a fenyegetés Ruzsics mobiltelefonján, miután a csütörtöki testületi ülésen újabb kérdéseket tett fel a városvezetésnek az ingatlan eladásáról. Ruzsics szerint a maffiát idéző módszerek azt igazolják, hogy „valakiknek az elevenébe vágnak” az ellenzék által feszegetett kérdések.
*
Ruzsics Ferenc a sajtónak tegnap kifejtette: a Keszthely városa és a Smaragd-Invest között tavaly nyáron megkötött városrehabilitációs konzorciumi pályázatot csak most ismerhették meg a képviselők. Ez nem véletlen, mivel a pályázati anyaghoz mellékelt dokumentumokból kiderül: a CIB Bank a már a Smaragd tulajdonában lévő angolnatelepre jelzálogjogot jegyzett be mintegy 1,1 milliárd forint értékben. A bankok az ingatlanok forgalmi értékének legfeljebb 70 százalékáig jegyeznek be jelzálogot, vagyis az angolnatelep forgalmi értéke feltételezhetően legalább 1500 millió forint, ami csaknem duplája annak, amennyiért Keszthely eladta.
A dokumentumok szerint Németh Ferenc hévízi vállalkozó, Mohácsi József polgármester barátja és korábbi főnöke nemcsak a Smaragd felügyelőbizottságának tagja, ráadásul felesége a cég legnagyobb résztulajdonosa. Molnár Tibor hévízi vállalkozó, a keszthelyi alpolgármester testvére szintén nemcsak felügyelőbizottsági tag, hanem a cég résztulajdonosa is. Még 2004 nyarán, a konzorciális pályázat benyújtása előtt vásárolták meg a Smaragd-Investet, vagyis Mohácsi József már több mint nyolc hónapja tudja, hogy barátai és alpolgármesterének rokona az angolnatelepi beruházó cég tulajdonosai. E tényt eddig elhallgatták, ezzel becsapták a képviselő-testület tagjait és Keszthely polgárait – szögezte le a képviselő. Mint mondta, Mohácsi József interpellációjára adott válaszából az tűnt ki, hogy a polgármester „mindent rendjén valónak talál”.
Papp Gábor, az ügyet nyilvánosságra hozó hévízi önkormányzati képviselő hangsúlyozta: a korrupciógyanús események rávilágítottak arra, hogy a frontvonal valójában a térség környezeti és gazdasági érdekeit képviselők, valamint a rövid távú, környezetkárosító nyereségérdekek támogatói között húzódik. Ez nem két politikai tábor, nem két város küzdelme, hanem két szemléletmódé, két fejlesztési koncepcióé és ezzel együtt két erkölcsiségé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.