Nem korrigált a BUX

Mérsékelt, 46,54 pontos emelkedéssel újabb történelmi csúcsot döntve zárta tegnap a kereskedést a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX. A napközbeni gyengülésből kitörve az indexnek sikerült pozitív előjellel befejeznie a napot. Az emelkedésre jótékony hatást gyakorolt az OTP-, az FHB-, a BorsodChem- és a Matáv-papírok drágulása. A nemzetközi tőkepiacokon is jobbára emelkedő trend uralkodott, ez alól a Nikkei és a francia CAC mutatók kivételek voltak.

2005. 02. 09. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap újabb történelmi rekordot döntött a BUX. A nemzetközi tőkepiacokon tapasztalt optimista hangulat, a térséget érő befektetői nyomás hatására a napközben gyengülő index zárásra magához tért, és csekély, 46,54 pontos emelkedéssel megdöntötte hétfői rekordját. A kereskedés végén erőre kapó indikátor által jegyzett részvények többsége drágulást mutatott. Elemzők azt nyilatkozták, hogy a már pénteken megjósolt kedvezőbbik forgatókönyv valósult meg, azaz a BUX a 16 ezer pontos határon átlépve tovább gyarapodott, és nem korrigált.
A forgalom 17,7 milliárd forintra rúgott, ebből hétmilliárd forintnyi kötés a szintén történelmi csúcsára emelkedő OTP-papírokra született. A pénzintézet részvényeinek emelkedését a hétfői napon publikálásra kerülő gyorsjelentés drágította. Az OTP papírjai tegnap 1,5 százalékkal drágulva zártak.
Az OTP közölte, hogy a bankcsoport tagjai közül az OTP Bank és az OTP Faktoring a kamatkülönbözetet választotta az ún. banki különadó alapjául, míg további öt érintett tagja – az OTP Jelzálogbank, az OTP Lakás-takarékpénztár, a Merkantil Bank, a Merkantil Car és a Merkantil Ingatlan Lízing – az adózás előtti eredményt – jelentette be Spéder Zoltán alelnök, vezérigazgató-helyettes kedden a BÉT honlapján.
A fenti választásnak megfelelő különadó befizetése a bankcsoport 2005. évi magyar számviteli szabvány szerinti konszolidált adózás utáni eredményét várhatóan – a tervezés jelenlegi fázisában ismert tervek szerint – 9,6 milliárd forinttal fogja csökkenteni.
Szakértők szerint a bank kedvező negyedik negyedéves eredményt és hasonlóan jó egész éves gazdálkodási adatokat publikálhat. Erősödéssel zárt még a spekulatív BorsodChem, valamint a Matáv is.
Pénteki gyorsjelentése után a Mol 0,2 százalékkal gyengült, az olajipari papírokra a csökkenő olajárak hatottak negatívan, de lefelé húzta a Mol árát a horvát INA közelgő újabb privatizációja is. Szakértők azt nyilatkozták, hogy a Mol adósságát növelheti az INA-privatizáció. A portfolio.hu információi szerint a Mol további 15 százaléknyi részesedést szeretne venni az INA-ban, de ehhez meg kellene változtatni a privatizációs törvényt, amihez parlamenti jóváhagyásra van szükség. A horvát kormány várhatóan a részvénypiac pangása miatt az eredetileg tervezettől későbbre halasztja az üzletrész értékesítését.
Tegnap Gyurcsány Ferenc miniszterelnök arra kérte Ivo Sanader horvát miniszterelnököt, biztosítsa Magyarországot semleges jóindulatáról a Mol Rt. szándékait illetően az INA olajvállalat további privatizációjában. A két miniszterelnök találkozóján a magyar kormányfő azzal indokolta kérését: a régió országainak közös érdeke, hogy egy nemzetközileg is versenyképes társaság jöjjön létre. Sanader a tranzakció időpontjára vonatkozólag annyit közölt, hogy 2005 első felében döntenek az INA privatizációjáról. Arra a kérdésre, hogy mekkora bevételre számítanak a részvényeladásból, a horvát miniszterelnök nem kívánt válaszolni.
Tokióban gyengülés, Londonban, Frankfurtban és az európai idő szerint későn nyitó amerikai parketteken drágulás jelentkezett. A legnagyobb ázsiai parketten a profitrealizálók miatt estek az árak, a Nikkei minimális, 9,43 pontos – 0,08 százalékos – mérséklődéssel fejezte be a napot. A Nikkei mozgásával ellentétesen haladt a londoni börze FTSE 100 indikátora. Elemzők szerint az európai és a tengerentúli optimizmust a kedvező vállalati hírek segítették, de a napközben gyengülő olajárak is pozitívan hatottak. A Federal Reserve (Fed) elnökének derűlátó kijelentése az amerikai költségvetési deficitről tovább javította a befektetői hangulatot az USA-ban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.