Készenlétiek távközlési rendszere

2005. 03. 14. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan megjelenhet a készenléti és rendvédelmi szervezeteknek szánt új rádiókommunikációs hálózat kiépítésére szóló részvételi felhívás, előbb az Európai Unió hivatalos fórumában, majd a hazai Közbeszerzési Értesítőben. Így esély lesz arra is, hogy néhány héten belül maga az egységes digitális rádiótávközlő (EDR) rendszer pályázata is megjelenjen. Az EDR elsősorban a hazánkban működő készenléti és rendvédelmi szervezeteknél, így a rendőrségnél, mentőknél, tűzoltóságnál, határőrségnél szolgálatot teljesítők új kommunikációs rendszere lesz. A tervek szerint ugyanígy használják majd az EDR-t a fokozottan veszélyeztetett munkakörben tevékenykedő egyéb szolgálatok vagy a polgári védelem egységei. Az új kommunikációs rendszer a mára már kevésbé hatékony és elavult analóg hálózatot hivatott leváltani. A digitális rendszer legnagyobb előnye – legalábbis azokban az országokban, ahol már kiépítették –, hogy a felhasználók egymással közvetlenül, nagy biztonsággal és rendkívül gyorsan tudnak kommunikálni, ugyanis minimális a kapcsolási idő. Például a mentők egységesített hálózaton tudnak kapcsolatot teremteni a rendőrökkel, ami ma még meglehetősen bonyolult és körülményes. Az EDR kiépítése másrészt azért sürgető, mert e téren 2007-re kell eleget tennünk a schengeni követelményeknek, azaz biztosítani az uniós határvédelmet.
A készenlétiek számára tervezett új hálózat hazai alkalmazásának eddigi története meglehetősen viszontagságos. A digitális hálózat kiépítésének lehetőségét még 1996-ban vetette fel az akkori kormány. Az Orbán-kabinet alatt a döntéshozók úgy határoztak, hogy a Tetra-szabványon alapuló hálózat épüljön ki országosan, ezzel a feladattal – főként nemzetbiztonsági követelmények miatt – a százszázalékos állami tulajdonban lévő Magyar Posta Rt.-t bízták meg.
A beruházás végül nem kezdődött el, a Medgyessy-kormány pedig arról döntött, hogy állami fejlesztés helyett a készenlétiek rádiókommunikációját piaci alapon szolgáltató cég biztosíthatja. A kormányhatározatban nem szerepel technológiai korlát, azaz a szolgáltatók a Tetra, a Tetrapol vagy a GSM rendszerek továbbfejlesztett változatával is pályázhatnak. Szakemberek szerint a készenlétiek által használt professzionális rádiórendszerek közül a Tetra vagy a Tetrapol alkalmas leginkább a feladatra, az Európai Távközlési Szabványügyi Intézet az előbbit fogadja el hivatalosan.
Az EDR viszont alkalmas lesz arra, hogy akár külön-külön szolgáltató biztosítsa az infrastruktúrát, illetve a készülékeket. Legkedvezőbb esetben 2005-ben Budapesten, jövőre pedig országosan használhatják az EDR-t a készenléti és rendvédelmi egységek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.