Kivártak a befektetők

A dráguló gyógyszerpapírok és az emelkedő olajárak hatására nőtt a forgalom tegnap a nemzetközi tőkepiacokon, a DAX és az FTSE indexek 0,6 százalékkal növekedtek. A jelentősebb ázsiai piacok is javulással fejezték be a tegnapi napot, a Nikkei 225 részvény 0,34, a Seoul Composite 1,45 százalékkal értékelődött fel. Pesten délig a BUX nem tudta kiheverni a reggel bekövetkezett gyengülést, azt csak az európai felfutások tudták megfordítani. A nap végére a magyar tőzsdei indikátor 290,64 pontos pluszt halmozott fel, köszönhetően a Mol és az OTP drágulásának.

2005. 03. 02. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Senki nem gondolta volna még reggel, hogy a BUX-nak sikerül a mélyrepülésből kilábalnia és pozitív előjellel zárnia. Nem is akármilyen nyereséget halmozott fel a délben átforduló index, a
BÉT indikátora 290,64 ponttal
18 673,24 pontra ugrott. A forgalom a korábbi napon elért 28 milliárd forintról 15 milliárdra csökkent. A befektetők főként a vezető részvények iránt mutattak érdeklődést, a legnagyobb aktivitás a 225 forinttal dráguló OTP-papírok körében jelentkezett, a banki részvényekre 5,5 milliárd forintnyi üzlet született. A pénzintézet részvényeire a Moody’s hitelminősítő felülvizsgálata jótékonyan hatott. A BUX-ot még a Mol is húzta felfelé, az olajipari papír 145 forinttal erősödött. Kisebb javulással zárta a kereskedést az öt forinttal 28 000 forintra emelkedő Richter, valamint a 3 forinttal erősödő Matáv.
Az alacsonyabb forgalmú részvények közül az Egis emelkedett ki a legjobban, a gyógyszergyártó papírjai 370 forinttal értékelődtek fel. Drágult még a Brau Union, a Rába, a Synergon és a Globus. Az elemzők azt nyilatkozták, hogy a piac a tegnapi napon bizonytalan volt, ezt a forgalom csökkenése is jól mutatta. A következő napoktól nem várnak határozott elmozdulást a szakértők, egyúttal arra is rámutattak, hogy a magyar tőzsde tegnap a nemzetközi parkettek határozott emelkedése ellenére nem volt biztos magában.
A bankközi devizapiacon a forint tovább erősödött, az eurót a BÉT zárásakor 241,70–241,80 forinton jegyezték. A forint 14,38 százalékon állt reggel a 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán, 62 bázispontra közelítette meg a sávszélt – írta az MTI–Eco. A következő hetekben a forint az euróval szemben akár elérheti az intervenciós sáv erős részét is, ekkor a Magyar Nemzeti Bank rendkívüli kamatcsökkentésre kényszerülhet. A portfolio.hu által megkérdezett elemzők szerint a március 29-én tartandó kamatmeghatározó ülésen 50–75 bázispontos kamatcsökkentésre is sor kerülhet, de a közbülső forinterősödés következtében akár 100-200 bázisponttal is csökkentheti a jegybank a jelenlegi 8,25 százalékos kamatszintet. A piaci pletykák a portfolio.hu jóslatait igazolták, a magas forgalom is jelezte, hogy a monetáris tanács március 7-i ülésén már kamatcsökkentést jelenthetnek be.
Emelkedéssel zártak tegnap a főbb vezető európai és ázsiai tőzsdék is. A nyersolaj árának drágulása, a gyógyszergyártó cégek kedvező eredményei segítették az indexeket. Tokióban a Nikkei 225 index 0,34 százalékkal értékelődött fel. Napközben a japán indikátor egy százalékot is meghaladó növekedést mutatott, de az amerikai gazdaság iránti aggodalmak az exportőr társaságok részvényeit gyengítette, így a Nikkei korrekcióra kényszerült.
A német parketten a Continental, a Lufthansa és a Deutsche Post ára indukált emelkedést. A Deutsche Post közölte, hogy tavalyi adózott eredménye 1,59 milliárd euró lett, 21,3 százalékkal több, mint 2003-ban. Az üzemi eredmény 12,5 százalékkal 3,35 milliárd euróra nőtt. A Deutsche Post forgalma 7,9 százalékkal bővült tavaly, 43,17 milliárd euróra – írta az MTI–Eco.
A brit tőzsdén jelentős árfolyamnövelő tényező volt a British American Tobacco (BAT) tavalyi 1,098 milliárd fontra emelkedő adózott eredménye. A cigarettagyártó a jó ázsiai forgalomnak köszönhette gazdálkodási eredményeinek javulását. Határozott emelkedő trenddel nyitott tegnap a Wall Street is, a befektetők a Lehman Brothers és a JP Morgan a csipgyártókról szóló kedvező jelentéseik kapcsán erősítették a vételi oldalt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.