Zsebre vágták a hasznot

Több oldalról nézve is gyengítették tegnap a magyar tőkepiacot, részben a forint elleni spekulációval, részben a részvények eladásával – a kettő összefüggött. A kelet-közép-európai parkettek jelentős gyengülést mutattak délután, mivel a korábbi hónapokban megjelent befektetők realizálták a hasznukat. A tőkepiacokon tapasztalt eladási hullám egyúttal a nemzeti fizetőeszközök árfolyamát is gyengítette, a BUX index 2,43 százalékos csökkenéssel zárta a napot. Beesett a Mol, a Matáv, az OTP, a Richter ára, de néhány kisebb forgalmú papír értéke is erodálódott.

2005. 03. 11. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megjelentek az eladók a régió tőkepiacain, a tavaly november óta emelkedő varsói, prágai, budapesti tőzsdék árfolyamai jelentős emelkedéseken estek át, így a befektetők lassan elkezdték realizálni a hasznukat. Az eladásokból származó bevételeket a piac szereplői egyből euróra váltották, így a kelet-közép-európai devizapiacokon a nemzeti valuták erőteljes gyengülést mutattak. A befektetők egyszerűen átcsoportosítottak, a drága részvényeket nagy haszonnal eladták, és helyette olcsó eurót vásároltak. Az euró 243,50 forinton egy százalékkal állt erősebben előző értékéhez képest, a lengyel zloty 1,3 százalékkal, a cseh korona 0,6 százalékkal, a szlovák korona 0,4 százalékkal gyengült az euróval szemben.
Nem döbbentette meg a piacot a BUX beesése és a forint euróval szembeni napközbeni bezuhanása sem. Néhány szakértő már a hét elején jelezte, hogy a forint gyengülésére lehet számítani még a hét vége előtt, akkor az elemzők a négynapos ünneppel (március 15.) indokolták a forint elleni spekulációt. Több szakértő még azt is elképzelte, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) fog közbelépni a forint további drágulását megakadályozva, de reggel egy nagy bank adott megbízást az euró vételére a bankközi devizapiacon.
A tőkekivonás látványosra sikerült, a lengyel WIG index 0,8 százalékkal, a moszkvai RTS 1,5 százalékkal gyengült. A pesti piac mutatója, a BUX a nyitástól kezdődően egyre lentebb és lentebb csúszott, napközben átlépte a 18 ezer pontos határt is, de a kereskedés végére az index korrigált, és 449,24 ponttal előző szintje alatt, 18 027,98 ponton zárt. A forgalom megközelítette a 22,5 milliárd forintos szintet, ebből a vezető részvényekre 19,78 milliárd forintnyit kötöttek. A nap vesztese a Mol és a Matáv lett 3-3 százalékos visszaesésével, de 2,8 százalékot gyengült az OTP is.
Az elemzők azt nyilatkozták, hogy fundamentális okokkal nem lehetett megmagyarázni a gyengülést, egyszerűen túladottakká váltak a részvények. Túlértékeltségből származó indokok elegendők voltak ahhoz, hogy a befektetők eladják magasra duzzadt, nyereséggel teletömött részvényeiket, és zsebre vágják a hasznot. Jelentős csökkenéssel zárta a kereskedést a Synergon, a Pannonplast és a Richter is. Az FHB árfolyamának túlértékeltségéről már elemzés is született, de a jelzálogbank részvényei tegnap csupán 0,7 százalékos árfolyambeli süllyedést produkáltak. Drágulással zárta a kereskedést viszont a privatizáció előtt álló Antenna Hungária, valamint a Démász és az Émász is.
A nemzetközi tőkepiacokon változatos árfolyamok alakultak ki napközben, de végül az FTSE, a DAX és a Nikkei piacán is az eladók győzedelmeskedtek. A Nikkei tízhavi csúcsáról korrigált viszsza, 101,78 pontos, azaz 0,85 százalékos veszteséggel 11 864,91 ponton zárt. A londoni FTSE 0,68 százalékot gyengült, a brit központi bank, a Bank of England (BoE) a tegnapi kamatdöntésével változatlanul 4,75 százalékon hagyta az irányadó kamatát, a kéthetes repót. Bár elemzők szerint a piac nem erre a döntésre reagált, azért megjegyezték, hogy a BoE követi az Európai Központi Bank irányvonalát.
A német parketten a DAX 0,87 százalékot csökkent, vélhetőleg a Deutsche Telekom várakozásai okoztak pesszimizmust a frankfurti tőzsdén. A DT szerint növekednek az adóterhei, melyek megfékezik a cég nettó profitjának erőteljes növekedését 2007-től, és csökkentik a nyereségét a következő években. Az új számviteli törvények jó hatással lehetnek a távközlési óriás profitjára egy darabig, de 2007-től kezdődően ez átfordul az ellenkező irányba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.