Monaco gyászba borult

Három hónapig tartó gyászt rendelt el a monacói hercegi család III. Rainier tiszteletére, akinek temetési szertartását ma tartják a hercegség katedrálisában. A herceget a huszonhárom éve autószerencsétlenségben meghalt felesége, Grace Kelly mellé, a székesegyház altemplomába helyezik. Helyét a trónon fia, Albert herceg veszi át.

2005. 04. 14. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Általános gyász övezi a múlt szerdán elhunyt uralkodó halálát, hiszen az alig harmincháromezer fős Monaco lakossága családtagként tekintett a hercegre. Ennek bizonyságául a kormány július 6-ig tartó gyászt írt ki, az iskolákat, az irodákat, a kaszinókat és a szórakozóhelyeket a mai napon zárva tartják, és a temetést követő napokban is félárbocra engedik a lobogókat. A mára meghirdetett sportesemények is elmaradnak.
A hercegi palota előtti téren történő tiszteletadáson csak a helyi monacóiak, a lakosság tizenhat százalékát kitevő monegasque nép tagjai vehetnek részt. A szertartásra egyébként az európai királyi családok számos tagját is várják, köztük II. Albert belga, XVI. Károly Gusztáv svéd királyt, Andrew brit és Joachim dán herceget. Emellett biztosan megjelenik Jacques Chirac is.
A francia köztársasági elnök jelenléte nem meglepetés, hiszen a többségben franciák lakta Monaco és Franciaország különösen szoros kapcsolata több évszázada tart. Monaco több ízben állt francia védnökség alatt, míg 1793-ban a párizsi forradalmi vezetés annektálta a miniállamot. A napóleoni háborúk után a bécsi kongresszus 1817-ben a szardíniai királyság védnöksége alá helyezte, majd 1861-ben újra francia védnökség alá került, de a két ország között aláírt egyezmény helyreállította az ország függetlenségét. 1865-ben vámunióra lépett Franciaországgal, de előzőleg lemondott területének kilencvenöt százalékáról. A két ország mai politikai viszonyát az 1918-ban aláírt versailles-i szerződés határozza meg, mely előírja a francia köztársaságnak, hogy kötelező megvédenie a hercegség függetlenségét és szuverenitását. Monaco cserébe a francia érdekek alapján gyakorolja jogait. A megállapodás értelmében nem adóztatja meg a francia állampolgárokat és vállalatokat, amelyek székhelye Monacóban van. A szerződés tartalmazta azt is, hogy a Grimaldi-család kihalása után Monaco Franciaország autonómiával rendelkező tartománya lesz. Ezt három évvel ezelőtt módosította Rainier herceg, így ma már lányainak fiai is átvehetik a hatalmat.



Az utód. Az elhunyt Rainier herceg helyébe lépő Albert ígéretet tett, hogy „erővel, hittel és szenvedéllyel” irányítja majd nemzetét. A herceg tanulmányait Monacóban és Massachusettsben végezte, kitűnően beszél franciául, angolul, németül és olaszul. Elnöke a Monacói Vöröskeresztnek és a nemzetközi televíziós fesztiválnak. A francia haditengerészetet is megjárt trónörökös rendkívüli sportpályafutást tudhat maga mögött. Részt vett az 1985-ös Párizs–Dakar-ralin, négyszer szerepelt az olimpián hazájának műlesiklás-válogatottjában, mindemellett fekete öves cselgáncsozó. A negyvenhét éves herceg egyelőre nem gondol a nősülésre. (K. Z.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.