Terítékre került a vendéglátóipar

Áremelkedést, a szolgáltatás színvonalának esését, bürokráciát s elmaradó vendégeket hozhat a legújabb kormányjavaslat, amely szerint a borravaló mértéke 0–15 százalék között lesz, s ezt az üzleteknek fel kell majd tüntetniük a számlán és az étlapon, a pincéreknek pedig adózniuk kell utána.

Csákó Attila
2005. 05. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fizetek! – szólítom meg a pincérnőt, aki mindvégig profi módon szolgált ki bennünket. Úgy kérek vissza, hogy felfelé kerekítem az összeget, s megkérdezem tőle, mit szól Gyurcsány Ferenc legújabb javaslatához, hogy a borravaló mértéke nulla és 15 százalék között lesz, s ezt fel kell majd tüntetniük a számlán, továbbá az étlapon, s pincéreknek pedig adózniuk kell utána. A hölgy a pénz számolása közben megáll, s kifakad: ez őrület. – Egyedül nevelem két gyermekem, s azért, hogy megéljünk, napi 10–12 órát dolgozom. Amit hazaviszek, lassan már hideg vízre sem elég. Húsz éve vagyok a szakmában, ráment a házasságom is, mivel a hétvégéket is bent kellett töltenem, most meg az utolsó bőrt is lenyúzzák rólunk. Miért velünk akarják megfizettetni azt, amit a kormány elrontott, s miért nem a milliárdosok háza táján keresgélnek? Egyre inkább azon gondolkodom, hogy állást változtassak – tette hozzá a pincérnő, majd folytatta: ha fiatalabb lennék, külföldön próbálnék szerencsét.
Egy kisvendéglő tulajdonosa, Pusztai Péter a kormány elképzelésével kapcsolatban kiemelte: véget értek azok az idők, amikor a vendéglátásból jól meg lehetett élni, s vagyonokat lehetett felhalmozni. Ez az elképzelés pedig erre épül, s egyebek mellett ezért is hibás. Az üzletek jelentős része kényszervállalkozás, s jó, ha az emberek a családjukat el tudják tartani. Pusztai hangsúlyozta: a javaslatot a hozzá nem értés jellemzi. A pénztárgépbe ütött összegek után a tulajdonos adózik, a borravaló után pedig az alkalmazott. Csakhogy a tulajdonosnak semmi köze a dolgozó személyi jövedelemadójához, s az is lehetséges, hogy ezek a pénzek nem minden esetben fognak megjelenni a dolgozók szja-bevallásaiban. Így másra nem jók, mint a munkáltató és az alkalmazott közötti feszültség generálásához. Elképzelhető, hogy sok olyan üzlet lesz majd, ahol a nulla százalékot választják, hogy elkerüljék a felesleges adminisztrációt, miközben a régi borravalós rendszer továbbra is működni fog. Másodsorban sokszor a pincérek a borravalóból a szakácsoknak, s a csak néhány órára beugró kisegítőknek is juttatnak. Esetükben miként lesz az adózás, külön adminisztrátort foglalkoztassanak? – tette hozzá az üzlet tulajdonosa. Sokak szerint a szakmát sújtó újabb és újabb ötletparádé ez idáig is megbukott, mert ésszerűtlen volt, szakmai érvek meghallgatása nélkül készült, s nem volt hozzá megfelelő ellenőrzési kapacitás sem. Például a múlt évben a kötelező standolás előírása sem vált be.
Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) elnöke elmondta: ez az elképzelés a szolgáltatás színvonalának csökkenéséhez vezethet, hiszen amíg eddig a pincér érdekelt volt abban, hogy a maximálisat nyújtsa a vendégnek, a jövőben nem lesz az, miközben a vendégeket pedig kötelező fizetési kényszerpályára állítja. Az is elképzelhető, hogy a számla borravalóval való növelése a vendégek elmaradását, s így a forgalom csökkenését is okozhatja, és az elképzelés jelentősen növeli az üzletek adminisztrációs terheit is.
Az alacsony bérű alkalmazottaknak – eü-hozzájárulás és szja-fizetés miatt – pedig komoly terhet jelent. Holott a szakmában dolgozók bérét inkább rendezni kellene, amihez viszont kedvezőbb adók és kisebb terhek szükségesek. Az ágazat túladóztatott. Nálunk magas az áfatartalom, s ha azt még a kötelező borravalóval is megemeljük, versenyhátrányba kerülnek a vállalkozók a szomszédos országok vállalkozóival szemben.
Az elnök úgy látja, hogy a vendéglátásban már nincsenek tartalékok, a belső kereslet szerény, emiatt évek óta nem tudtak áremelést végrehajtani. Az MVI szerint a belföldi piacot az alábbi intézkedésekkel kellene élénkíteni: lehetővé tenni, hogy az üdülési csekket is elfogadhassák a vendéglátóhelyek. Továbbá meg kellene emelni a vállalkozók elszámolható reprezentációs, protokollkeretét, mert ez esetben egyre többen kérnének számlát, ami a vendéglátóhelyeknek és az államnak is több bevételt hozna.
Háber szerint, ha jelenlegi formájában fogadja el a kormány a javaslatot, azzal tömeges tiltakozási hullámot indíthat el a szakmában. Hozzátette: azt sem szabad elfeledni, hogy az EU-ban jelenleg a számítógépes szakemberek és az orvosok mellett a vendéglátósok tudnak a leghamarabb elhelyezkedni, s vélhetően e lehetőséggel sokan élni is fognak.



Ausztriában sem működik. Bár az osztrák pénzügyminisztérium tervet dolgozott ki a borravaló megadóztatására és egységesítésére, a gondot az jelenti, hogy a vendéglátó-ipari szakszervezet tiltakozik, illetve a politikusok is megosztottak a kérdésben. Ausztriában eddig is terhelte adó a borravalót, de csak elméletileg, mert az önkéntes bevalláson alapuló rendszer nem működik. A szaktárca azt reméli, hogy az új adóztatási módszer és az átalányadó ösztönzően alacsony, 10 százalék alatti adókulcsa révén végre sikerül behajtani a közterhet a borravalóként kapott jövedelmek után is. A vendéglátó-ipari szakszervezet arra hivatkozva tiltakozik, hogy az ágazatban dolgozó 159 ezer ember átlagfizetése 1420 euró, 33 százalékkal alacsonyabb a 2000 euró feletti országos átlagnál. (Sz. Cs.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.