Ügynöklisták Szlovákiában és Magyarországon

2005. 05. 12. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

El kell veszítenie a társadalom bizalmát annak az embernek, aki együttműködött a titkosszolgálatokkal, – vélekedett Ján Langos, a szlovák Nemzeti Emlékezet Intézetének elnöke a szerda délutáni Dilemmák vagy fenyegetések? címmel rendezett, a volt állambiztonsági szervek ügynöklistáiról szóló beszélgetésen, amelynek szervezője a budapesti Szlovák Intézet és a Visegrádi Klub volt. A rendezvény a nemrégiben nyilvánosságra került szlovák ügynöklistát, valamint a magyar ügynöktörvényt és a különböző internetes honlapokra felkerült magánlistákat övező problémákról és a közvélemény ez iránt mutatott érdeklődéséről kívánt vitát nyitni. A kétórás beszélgetést követően a résztvevők többsége arra a megállapításra juthatott, hogy a XX. század elnyomó rendszereinek besúgói és ügynökhálózatának felfedésében a szlovák állam rendkívül precíz és a társadalom számára értékes munkát végzett. A magyar ügynökvitát körülvevő hercehurcát azonban leginkább a rendezvény címében jelzett dilemmák uralják.
Mint ismeretes, Pozsonyban tavaly hozták létre a Nemzeti Emlékezet Intézetét, amelynek levéltárában hozzáférhetővé váltak a csehszlovák államrendőrség (StB) egykori ügynökeinek, bizalmasainak, besúgóinak, hivatalos állományban levő munkatársainak, a szocialista rendszer által megfigyelt személyek és szervezetek névjegyzéke, valamint az egykori jelentések és vizsgálati dossziék. A sértettek, a megfigyeltek és meghurcoltak egyéni kérelem alapján tanulmányozhatják a róluk készült jelentéseket. 2004 ősze óta a Szlovákián belüli elhárítással foglalkozó – előbb az egykori kassai, majd a besztercebányai, legutóbb pedig a pozsonyi kerület – névjegyzékeit tették közzé. Ezzel azonban még nem maradéktalanul teljes az ügynökök és megfigyeltek névsora, mert nyárig a Prágában nyilvántartottak névsorát is közzéteszik. Ezt követi a fasiszta szlovák állam biztonsági ügynökeinek listája, végül a zsidótörvények végrehajtóinak, a zsidóvagyonok árjásítását lebonyolító személyeknek a névsora.
A Nemzeti Emlékezet Intézetét a szlovák parlament egy 2002-es törvénye alapján hozták létre azzal a céllal, hogy a náci és kommunista rezsimek titkosszolgálatai által végrehajtott üldöztetések iratait a nyilvánosság elé tárják. Langos lapunknak arra a kérdésére, hogy a szlovák közvélemény mennyire követelte az egykori ügynökök listájának megismerését, az elnök azt felelte, hogy a szlovák államban népképviselet van, tehát a parlamentben meghozott törvény az emberek akaratát is képviseli. Szlovákiában egyébként nem készült külön ügynöktörvény, mert ezt teljes mértékben helyettesíti a nemzeti emlékezet hivataláról szóló jogszabály.
A magyarországi ügynökiratokkal kapcsolatban az ebben illetékes Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatója, Gyarmati György és főigazgató-helyettese, Kónyáné Kutrucz Katalin adtak tájékoztatást, és megjegyezték, Magyarországon az állam jóvoltából központi ügynöklista még nem került a nyilvánosság elé, azt a levéltár vezetői nem is szorgalmazzák. Ennek legfőbb oka szerintük az, hogy az 1980-as évek végén a számos megsemmisített dosszié miatt nem létezik elegendő adat ahhoz, hogy egy ügynöknévsort gyorsan és hitelesen felállítsanak. Hazánkban az ügynökök beszervezése féléves beszervezési tervek alapján történt. A bökkenő éppen itt fordul elő, hiszen azok neve is bekerült a vizsgálati dossziékba, akik ellenálltak a felkérésnek, beszervezésük tehát nem sikerült. Mivel maguknak a beszervezéseknek gyakran nem is maradt nyomuk, az áldozatokról fennmaradtak az őket terhelő kartonok. A számukra elkészített munkadossziék üresen tátongtak. Kónyáné Kutrucz Katalin szerint a gyakorlatban nincsenek kialakult szabályok, amelyek alapján a levéltár kutakodhatna. Az iratok hiányossága miatt csak egy, a Political Capital vagy a Szakértő ’90 típusú magánlistákhoz hasonló gyűjteményt állíthatna össze a levéltár. Ebben azonban az a veszély rejlik, hogy a beszervezettek és a beszervezők neveit összemossák.
Egy hiteles lista elkészítéséhez évekre van szükség – jelentette ki Kónyáné Kutrucz Katalin, ám e kijelentése a nézők soraiból szimpátiát nem, csak egy Erre volt 15 év! felkiáltást váltott ki. A levéltár lényegében a pártállamot vádolja a pontatlan és logikailag követhetetlen dossziék és vizsgálati anyagok létrehozásával, amelyekkel ma már nem lehet kezdeni semmit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.