Végéhez közeledik a horvát kémcsata

Carla del Ponte hágai főügyész nyilatkozata szerint Zágráb késznek mutatkozik Ante Gotovina kézre kerítésére, így lehetősége van az EU-csatlakozási tárgyalások megkezdésére. Gotovina 2001 óta rejtőzködik a horvát hatóságok elől, ám Ivo Sanader horvát miniszterelnök kijelentette, egy új akcióterv segítségével elkapják őt.

2005. 05. 29. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a kijelentés ígéretesen hangzik, Del Ponte korántsem lehet biztos abban, hogy a horvát titkosszolgálat valóban megtesz mindent az ügy érdekében, hiszen eddig is rendre útját állták azoknak, akik a hazájában hősként ünnepelt, Horvátországot a szerb hatalom alól felszabadító Gotovinát elfogni akarták. Ezt látszik alátámasztani a Vjesnik című horvát napilap állítása, amely szerint a horvátok zöme akár ki is maradna az integrációból, ha országuk európai uniós csatlakozását Gotovina kiadatásától teszi függővé az unió, népszerű hősüket pedig kiszolgáltatják a nemzetközi törvényszéknek. „Az EU horvátszkepticizmusa táplálja Horvátország euroszkepticizmusát” – fogalmazza a napilap. Az Európai Bizottság döntése alapján Horvátország mindaddig nem pályázhat az uniós tagságra, amíg nem hajlandó együttműködni a horvát tábornok elfogásában, akit a délszláv háborúban elkövetett bűnökért, szerb otthonok felgyújtásáért és kifosztásáért, valamint százötven civil haláláért vádol a nemzetközi törvényszék.
A brit hírszerzés, a nevezetes MI6 már két éve fáradozik Gotovina elfogásán. A nemzetközi sajtóban állandó kritika éri a horvát titkosszolgálatot, amiért a tábornok leleplezése helyett leginkább a britek munkáját igyekezett megakadályozni. Telefonbeszélgetéseiket ugyanis lehallgatták, titkos találkozóikról videofelvételeket készítettek és tevékenységükről részleteket szivárogtattak ki a sajtóba. Anthony Moncktont, az MI6 rangidős tisztjét azután rendelték vissza Londonba, hogy Zoran Mijatovics, a szerb titkos ügynökség egykori főnöke könyvében nevén nevezte őt. Egy belgrádi hírlap ráadásul közzétette Monckton fényképét, telefonszámát és e-mail elérhetőségét. Utódját pedig a Nacional hetilap leplezte le, így ő is Londonba kényszerült távozni. A szerb sajtó ellenségeskedése elemzők szerint annak köszönhető, hogy Monckton szerepet játszott Szlobodan Milosevics Hágába való szállításában és Zoran Djindjics szerb miniszterelnök merénylőinek felkutatásában.
A Times a zágrábi és belgrádi esetek mellett beszámol az MI6 egy prágai kudarcáról is. 1999-ben Christopher Hurran, a hírszerzés prágai főnöke Jaroslav Bastának, Csehország biztonságvédelmi miniszternek írt levelében elpanaszolta, hogy a titkosszolgálat gyenge munkát végez. Bár a titkosszolgálat fejét elbocsátották, a cseh sajtó nem sokkal később kiszivárogtatta Hurran nevét, az egyik televízió pedig homoszexuálisnak nevezte őt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.