időjárás 14°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Felemás innovációs alap

Csákó Attila
2005.11.24. 00:00

Aggályos, hogy a kormány a jövő évi költségvetésitörvény-javaslat szerint nem teljesíti az innovációs alapba történő befizetési kötelezettségét – jelentette ki Parragh László, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke. Az innovációs alapról szóló törvény értelmében a vállalkozói befizetésekhez a kormánynak hasonló mértékű hozzájárulást kellene fizetnie – két évvel később. Ezzel szemben a kabinet a jövő évi költségvetési javaslat záró rendelkezései között el akarja töröltetni az innovációs alapról szóló törvény azon rendelkezését, mely a kormány befizetési kötelezettségéről szól. Kovács Vince, az MKIK alelnöke úgy fogalmazott, ha az állam nem tanúsít jogkövető magatartást, akkor hogyan várja ezt el a vállalkozásoktól.
Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke ismertette, hogy a múlt évi vállalkozói befizetések után a kormánynak jövőre 15,5 milliárd forintot kellene hozzáadnia az alaphoz. Tavaly 0,2, idén 0,25, jövőre 0,3 százalék a vállalkozói járulék mértéke az iparűzési adó alapjára vetítve. Pakucs szerint, ha a büdzsé jövőre nem tudja teljesíteni befizetési kötelezettségét, akkor a befizetendő vállalkozói innovációs járuléknak az idei szinten kellene maradnia.
A kamara és a szövetség közös módosító indítványt ad be az eredeti helyzet visszaállítása érdekében, továbbá azért, hogy az alap felhasználásáról születő döntésekben a vállalkozói szféra nagyobb súllyal szerepeljen.
Parragh szerint kicsi a valószínűsége, hogy kérésük meghallgatásra talál, de a példátlan helyzetre mégis fel kell hívniuk a figyelmet. Miközben a magyar gazdaság kitörési pontja lehetne a kutatás-fejlesztés, az innováció, ennek ellenére 2002 óta folyamatosan csökken a hazai k+f-ráfordítás összege.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.