Megroppant a forint, kamatemelést várnak

Gyengült a forint tegnap, amelynek hátterében egyes elemzők szerint elsősorban a magas magyar költségvetési hiány miatti, kedvezőtlen piaci megítélés áll. A tegnapi kereskedés során egy euróért már 254 forintot adtak.

Szabó Eszter
2005. 11. 22. 0:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi pénzintézetek legfrissebb jelentései eközben arra figyelmeztetnek, hogyha az Európai Központi Bank decemberben kamatot emel, akkor a magyar hozamelőny fenntartása miatt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is az alapkamat felemelésére kényszerül. Az egyik legnagyobb európai befektető, a Dresdner bankcsoport úgy vélte, a várhatóan szigorodó euróövezeti pénzügypolitika következtében szűkül a magyar befektetések által kínált kockázati felár, amely komoly hatással is járhat, a magyar piacon ugyanis többségében uniós befektetők vannak jelen. A bank szerint az MNB az eurójegybank kamatemelése után nem sokkal maga is kamatot emel, mivel el akarja kerülni a forint jelentős és gyors gyengülését. Eközben Brüsszel több csatornán keresztül is nyomást gyakorol a kormányra, hogy vegye komolyan a hiánycsökkentési ígéretét, illetve a figyelmeztetéseket.
*
Hazánk államháztartásával foglalkozott a Bloomberg hírügynökség legfrissebb jelentése is, amely szerint a magyar kormány és a jegybank között a költségvetés kapcsán kialakult konfliktus elijesztheti a befektetőket, és eladási hullámot indíthat el a magyar állampapírpiacon. A Bloomberg a magyar piac egyetlen vonzerejének a magas kamatot jelölte meg.
A költségvetés problémáiról volt szó Járai Zsigmond jegybankelnök és az SZDSZ képviselőcsoportjának tegnapi találkozóján, ahol a résztvevők egyetértettek abban, hogy mielőbbi intézkedésekre van szükség az euró átvétele érdekében. Járai hangsúlyozta: nemcsak az euró, hanem az egész gazdaság stabilizálása miatt kellenek a reformok, amelyeknek azonban még a jelei sem látszanak. Mint mondta, ha a már elfogadott szabályok szerint készül a 2007-es és a 2008-as büdzsé, akkor az államháztartás egyre rosszabb helyzetbe kerül, ami rontja az ország versenyképességét is. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke szerint a megbeszélésen egyetértés volt abban, hogy nem az euró bevezetése miatt kell a költségvetés stabilitását helyreállítani, az intézkedések a magyar gazdaság érdekét és a hosszú távú fejlődési pályáját szolgálják. Szavai szerint a következő kormányzati ciklusban hozzá kell kezdeni a reformokhoz, mert azok vezetnek el egy fenntartható méretű állam kialakításához. A szabad demokraták úgy vélik, az átalakításokat az egészségügy, a közigazgatás és az adórendszer területén kell megkezdeni.
A felek között ugyanakkor megmaradt a nézeteltérés arról, hogy a jegybank elnöke miként nyilatkozhat a magyar gazdaságról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.