időjárás °C Ilona 2022. augusztus 18.
logo

„Élhetőbb világot!”

Joó István
2006.04.07. 23:00

Minden hívő embernek ott kell hirdetnie Krisztus evangéliumát, ahová a gondviselés állította: sokunknak nem távoli országokban, hanem a munkahelyen, a családban, a társadalom egyéb közösségeiben – mondta Veres András püspök annak kapcsán, hogy ötszáz éve született Xavéri Szent Ferenc, a missziók védőszentje.

A spanyol Xavéri Szent Ferenc születésének félezredik évfordulóján a budapesti Jézus Szíve-templomban tegnap a misszió iránt elkötelezett papok, szerzetesek és világiak számára mutattak be ünnepi szentmisét, amelyen a homíliát Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára mondta. Xavéri Szent Ferencet, a jezsuita rend egyik alapítóját 1540-ben nevezték ki a Távol-Kelet pápai legátusának. Veres András példaadónak nevezte, hogy a szent mindenütt figyelembe vette a helyi kultúrát a párbeszéd érdekében, s hogy hivatását szelídség és meggyőző erő egyaránt jellemezte. „Nekünk, mai keresztényeknek is úgy kell közvetítenünk az evangéliumot, hogy az érthető, elfogadható legyen – fejtette ki, majd így folytatta: – A személyes tanúságtétel nélkülözhetetlen, mert a szavak értéke devalválódott korunkban, türelemre pedig azért van szükség, mert plurális társadalmunkban sokféle vallás jelenik meg, és a nem hívők Isten iránti érzéke különösen gyenge ebben az ingerözönnel fertőzött korban.” A püspöki kar titkára Pál apostol szavaiból – Isten azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön – azt a következetést vonta le, hogy a megváltásunkra vonatkozó evangélium (örömhír), melyen az emberek földi és örök boldogsága egyaránt múlik, mindenkinek szól. Ami a földi boldogságot illeti, a püspök hangsúlyozta: a krisztusi tanítás egyrészt megszabadítja az embert a bűn fogságából, másrészt arra készteti, hogy a keresztény értékrendet érvényre juttassa környezetében, annak ellenére, hogy a nem hitalapú értékrend látszólag virulensebb. „Élhetőbb világ csak az, amelyben az igazságosság érvényesül” – hangsúlyozta végül Veres András.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.