A kabinet késlelteti a vidék fejlődését

2007. 02. 23. 0:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Késik egy tavaly év végén beígért, a vidéki lakosság kiegészítő jövedelemhez jutását, életkörülményeik javítását segítő kormányrendelet.
Decemberben megszavazta az Országgyűlés a falusi szállásadáshoz közvetlenül nem kapcsolódó, alkalmi falusi és agroturisztikai tevékenységet végzők számára a 400 ezer forintig terjedő bevételek adómentességét. A kedvezményt tartalmazó szja-törvény január elsejétől érvényes: e szerint a magánszemélyeknek hivatalos pénztárkönyvet sem kell vezetniük, csupán bejelentési kötelezettségük van az adóhatóság felé. A kapcsolódó technikai rendeletet – amely meghatározza az adómentesség konkrét feltételeit – ugyanakkor még nem tették közzé, holott ahhoz az adótörvény elfogadását követően kellett hozzáfogni.
Az agroturizmus vidéken nem csak szállásadókból áll, ugyancsak e terület teljes értékű szereplői a gazdálkodók, a kézművesek, az étkezést nyújtó vendégfogadók és maguk a falvak, a kisvárosok lakói is, akik a turizmusban rejlő lehetőségekre kitörési pontként tekintenek. Ezen a területen eddig csak a szállásadó tevékenységet szabályozták, s hiányzott a falu turisztikai értékeit hasznosító egyéb szolgáltatások meghatározása.
Csizmadia László, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (Fatosz) elnöke lapunknak elmondta, hogy a rendeletet a Fatosz kezdeményezte évekkel ezelőtt. Törekvésük egybeesik az unió elképzelésével is, amely nem akarja uniformizálni a falusi turizmust. Épp ellenkezőleg, a bevált gyakorlat mintájára hazánkban is egy-egy kistérség népszokásai, gasztrokultúrája együttes felelevenítésével kell az adott térségre irányítani a figyelmet. A jövőben tehát a falusi vendégfogadás a szálláshely-szolgáltatással együtt jelentené mindezt.
Az Új Magyarország vidékfejlesztési program szerint az egyes régiók országos átlagnál magasabb munkanélküliségén javítana a térségi vonzerők egységes kínálatának megteremtése. A hiányolt rendelet éppen ezt késlelteti, akárcsak a helyi piacok forgalmának élénkítését is. A turisztikai szolgáltatókhoz csatlakozó magánszemélyek adómentes lehetőségével ugyanis vélhetőleg erősödik a vidék turisztikai vonzereje, javul az életminőség és mérséklődnek a területi-gazdasági hátrányok. A rendelet megjelenését sürgeti az is, hogy az agrár- és vidékfejlesztési operatív program irányító hatósága januárban felfüggesztette az idegenforgalmi fejlesztésekre kiírt pályázatokat, mert kimerült a keret.
Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium lapunk kérdésére közölte, hogy nincsenek késésben a jogalkotók, hiszen az szja-törvény már hatályban van, a részletszabályokat tartalmazó kormányrendeletet pedig még a turisztikai szezon kezdete előtt kihirdetik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.