A torkos állam tönkreteszi a vendéglátót

2007. 02. 24. 0:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vegyes a vendéglősök tapasztalata az idei Torkos csütörtökről. Bár az éttermek február 22-én dugig voltak, így ezen a napon jelentős forgalommal számolhattak az üzletek, a tavaly útjára indított marketingfogás hosszú távú hasznáról már megoszlanak a vélemények.
Torkos csütörtökön idén majdnem hétszáz étterem vállalta, hogy a teljes számla árának csak a felét fizetteti ki a vendégekkel. Miközben a gasztronómia kapcsán soha korábban nem mozgatott meg akció annyi vendéget, mint a Magyar Turizmus Zrt. által szervezett féláras napon, több szolgáltató mégis úgy látja, a hazai vendéglátás súlyos kérdéseire is rá kellene végre irányítani a figyelmet.
Hiszen reális árak mellett van igény a vendéglőbe járás iránt, ezt mutatja a Torkos csütörtökön tapasztalt jelentős forgalomnövekedés is. A tartósabb árcsökkentést ugyanakkor akadályozza az utóbbi időkben tapasztalt agresszív tőkeelvonás, amely a vállalkozásokat különösen érzékenyen érinti. Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke lapunknak elmondta, az áfaemelés hatására a vendéglátásban tavaly szeptember óta 30 százalékkal nőttek a költségek. Az elnök úgy látja, a kormányzati megszorítások és a megnövekedett elvonások miatt a vállalkozók egy részét ma már a csőd fenyegeti, az adó- és járulékemelések pedig sokakat a szürkegazdaságba kényszerítenek. Évek óta konkrét adatokkal bizonyított tény, hogy ma egy kisvállalkozónak jogkövető magatartás esetén a megtermelt bevételéből nyeresége nem keletkezik, sőt halmozza a veszteségét. A szakmát sújtó elvonások mértéke már ma is mintegy kétszeresen meghaladja az uniós átlagot, aminek hatását jól tükrözi az idegenforgalmi bevételek fokozatos csökkenése is. Nem érdektelen tehát, hogy a kormányzati megszorítások további romboló hatással vannak a vendéglátóhelyek gazdálkodására, sőt az ellehetetlenülés szélére sodorják azokat.
Jellemző probléma mindemellett a szakképzés színvonala, a munkaerő-elvándorlás, a silány alapanyagok piachódítása, ezzel együtt a nagykereskedelem hiánya, az EU-átlagnál szigorúbb hatósági ellenőrzési gyakorlat is. Statisztikai mutatók szerint a turizmusból származó bevételek 40-42 százaléka a vendéglátásból származik, ennek ellenére ez a szektor nem kapja meg sem a gazdaságon, sem a turizmuson belül az őt megillető támogatást. Míg például létezett az Idegenforgalmi Alap, a kötelező egy százalék befizetésével a vendéglátás évente több mint három és fél milliárd forinttal járult hozzá az államkasszához, melyből a kisvállalkozások semmit nem kaptak vissza.
A vendéglátósok felvetéseire Újhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára ígéretet tett arra, hogy megvizsgálják a kérdést. Gondot jelent azonban, hogy a területnek nincs igazi gazdája. Az alapanyagok kérdése a földművelésügyi tárcához, a szakképzés, a vendéglátás viszont a gazdasági tárcához tartozik. A politikus ezzel együtt felhívta a figyelmet arra: a Torkos csütörtök nem azért jött létre, hogy a vendéglátás helyzetével ismertessék meg az embereket, hanem a belföldi turizmust felpörgetésért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.