Az ügynökség cenzúrázta a kiírásokat

2007. 03. 01. 0:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az adatvédelmi biztos is vizsgálja az Nemzeti Fejlesztési Ügynökség internetes portálján olvasható közlemény hátterét, miszerint a honlapon lévő pályázati információk közzétételét más nyomtatott vagy elektronikus felületen az ügynökség csak írásos hozzájárulással engedélyezi. Ráadásul: aki ezt nem teljesíti, jogi következményekkel számolhat.
– A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség közintézmény, a pályázati kiírás pedig nyilvános közérdekű adat – reagált megkeresésünkre Kerekes Zsuzsa, az adatvédelmi biztos irodájának információs szabadsággal összefüggő ügyekben illetékes főosztályvezetője. Elmondta: több beadvány után megkezdték a korlátozás jogi alapjának vizsgálatát, amíg azonban az ügynökség nem reagál, illetve Bajnai Gordon kormánybiztos nem fogalmazza meg hivatalos álláspontját, a vizsgálatról nem nyilatkozhat. Kerekes Zsuzsa ezzel együtt emlékeztetett a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvényre, miszerint a közintézmények minden olyan adata, amely nem személyes jellegű, és nem szolgálati, állami vagy üzleti titok, közérdekűnek számít, így azok nemcsak szabadon hozzáférhetők, hanem terjeszthetők is.
– A Pályázatírók és Tanácsadók Országos Szövetsége úgy véli, nem jogszerű az NFÜ közleménye, mert az EU-információk felhasználását cenzúrára emlékeztető módon korlátozza – szögezte le Maróczi Imre elnök. A szakember szerint, ha betartanák az előírást, a pályázati piacon működő vállalkozások megbénulhatnának, mivel a pályázatkészítés során az ügyfelek elképzeléseit nem hasonlíthatnák össze a kiírások feltételeivel. Az engedélykérés azért sem megoldás, mert így egy ügyintézői tollvonással felülírhatnák az adatok nyilvánosságáról szóló törvény rendelkezéseit, hátrányos helyzetbe hozva az említett cégeket.
Fadgyas Gábor, a NFÜ szóvivője lapunkkal közölte: az ügynökség nem követett el törvénysértést, hiszen nem megtiltotta, csupán hozzájáruláshoz kötötte a pályázati információk megjelentetését, a korábbi időszakok negatív példáiból okulva. A korlátozásnak mindössze az a célja, hogy az egyes szolgáltatók és a pályázni kívánók mindig a korrekt, frissített információkat használják. A hivatal szerint a publikálási engedély teljes mértékben a hiteles tájékoztatást és a pályázók érdekeit szolgálja.
– Tagállamként Magyarországnak alapvető kötelessége, hogy mindenki számára egyformán biztosítsa az európai uniós forrásokhoz való hozzáférés lehetőségét – summázta véleményét a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség eljárásával kapcsolatban Balázs Péter, hazánk első uniós biztosa. Ebbe beletartozik a diszkriminációmentes elérhetőség, a közzététel, illetve az is, hogy az adott információ eljusson oda, ahova szánták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.