Új turisztikai szankciók

Februárban tovább szigorította a kormány az utazásszervező és - közvetítő tevékenységről szóló rendeletet, amely főként az irodák által szervezett utakon részt vevők érdekeit tartja szem előtt.

2007. 02. 27. 0:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint egy tucat utazási iroda jelentett csődöt 1993 óta. A legemlékezetesebb a Görögországra specializálódott Jorgos bukása volt 2000-ben, amikor 1450 utast érintett a csőd, s az államnak 75 millió forintjába került a külföldön rekedt utazók hazaszállítása. Az elmúlt évtizedben számos lépést tett a turizmus irányítása azért, hogy ne érje kár a fizetésképtelenné vált utazásszervezők ügyfeleit. 1996-ban bevezették a kötelező vagyoni biztosítékot a külföldi, majd 2005-től a belföldi utazásokat szervező irodák számára. Az új szabály szerint a korábbi 12 százalékos minimum kaució összege négymillióról ötmillióra emelkedik. Így az utasok mostantól nagyobb biztonságban érezhetik magukat, hisz a turisták nem maradnak külföldi nyaralás helyszínén, és nem veszítik el az utazásra befizetett összeget sem a kisebb irodák csődje esetén.
Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége (MUISZ) elnöke lapunknak elmondta, hogy a kaució emelésével nem ért egyet, mivel tapasztalataik szerint a nagy port kavart csődöket eddig sem a kis forgalmú irodák produkálták. A kötelezettség már évek óta jól működik, ráadásul jó ideje nem volt látványos eset sem. Ebbe a vagyoni biztosítéki körbe egyébként mintegy 300 külföldre utaztató vállalkozás (az összes iroda egynegyede) tartozik.
A MUISZ kezdeményezésére beiktatott módosítás, hogy ezentúl bírságot is kiszabhat a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal. A bírság a vétség mértékétől függően 50 ezer és 500 ezer forint közötti, és csak legvégső esetben törlik az irodát. A többlet költségvetési forrást részben a hatékonyabb és gyakoribb utazási irodai ellenőrzésekre tervezik fordítani. A szankciórendszer megváltozásával vélhetően csökken a kisebb jogsértések száma, s javul az utazásszervezés színvonala. A MUISZ elnöke mindemellett úgy látja, a média indokolatlanul túldimenzionálva tudósított a korábban előfordult utazási irodai csődökről. Az évente irodákkal utazók összes számához (2006. január–november között összesen 888 ezer fő) viszonyítva rendkívül csekély volt a valóban pórul járt utazók száma, mindöszsze egy-kétezer ember. Az utazási irodák szervezésében külföldre utazók száma az előző évhez képest ötszázalékos emelkedést mutat, ami kétségkívül az irodák iránti bizalom növekedésének a jele.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.