időjárás 11°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

Tiltanák a privatizációt

Munkatársunktól
2007.03.28. 23:00

Helyi népszavazás kiírását kezdeményezi Szegeden a Fidesz, ha a város baloldali többségű közgyűlése mai ülésén nem fogadja el azt a módosító indítványt, amely a városi egészségügyi intézmények privatizációját tiltaná meg. Eközben kiderült: a Csongrád megyei kórházak kasszájából hatszázmillió forintot vesz el az egészségügyi reform.

A városi Fidesz kórház-privatizációt sejt Szegeden – ezt a párt helyi elnöke, Oláh János jelentette be tegnap. Szerinte erre az a bizonyíték, hogy a város önkormányzata már nem térítésmentesen akarja átadni az egészségügyi intézményeit az egyetemnek, hanem pályázat útján, pénzért akarja értékesíteni. Az erről szóló előterjesztést mai ülésén tárgyalja a városi közgyűlés.
Oláh János elmondta: a pályázatot tulajdonképpen az egyetemre írták ki, így nem valószínű, hogy most más vásárolja meg a városi egészségügyi intézményeket. A politikus szerint azért szükséges mégis a tendereztetés, mert a jogszabályok értelmében a pályázat nélkül, térítésmentesen átadott intézmények nem adhatók tovább. – A tenderen megvásárolt kórházak esetében azonban ilyen kikötés nincsen – hívta fel a figyelmet a politikus. Mint mondta, módosító indítványt készítettek, amelyben a készülő privatizációt akadályozzák meg. – Ha azonban ezt leszavazza a baloldali többség, akkor helyi népszavazás kiírását kezdeményezzük az egészségügyi intézmények megtartása érdekében – közölte Oláh János.
Összességében 600 millió forintot von el az egészségügyi reform a Csongrád megyei önkormányzat által fenntartott kórháztól – derült ki tegnap Makón, ahol a helyi intézményt látogatta meg a megyei közgyűlés elnöke. A makói kórházban két osztály szűnik meg: a szemészet és a fül-orr-gégészet. Baráth Lajos, a kórház főigazgatója tájékoztatójában közölte: ez a két osztály működik pozitív szaldóval, bezárásuk 370 millió forintnyi elvonást jelent majd az új finanszírozási rendszerben. A szemészeten ráadásul több olyan beteg is fekszik, akit a szegedi egyetemi klinikákról irányítottak ide, mert ott nem volt szabad kapacitás az ellátásukra. A megyében egyébként a tervek szerint vasárnaptól kizárólag Szegeden működik majd szemészeti, illetve fül-orr-gégészeti ellátás, ezeket az osztályokat szüntetik meg ugyanis a hódmezővásárhelyi kórházban is.
Ványai Éva (MDF), az egészségügyi bizottság elnöke lapunkkal azt közölte: azért kell nyílt pályázatot kiírni, mert január elsején megváltoztak a törvények, így tender nélkül már semmiképp nem vonhatók össze az intézmények. A politikus felhívta a figyelmet arra is: az ingatlanok az önkormányzat tulajdonában maradnak, a pályázat elbírálásakor nyolcvan százalékban azt veszik figyelembe, hogy a leendő egészségügyi ellátó hogyan és milyen mértékben növeli majd a szolgáltatás színvonalát.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.