Étterem helyett majd restaurantba járunk?

A gazdasági tárca tervei szerint megszűnne a hazai éttermek jelenlegi, minőségalapú kategorizálása, helyette funkció szerinti besorolást kapnának. A meghonosodott magyar kifejezéseket felülíró és üzletpolitikai előírásokat is tartalmazó rendelettervezet ellen a szakmai szervezetek tiltakoznak.

2007. 06. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelenlegi besorolás szerint az éttermeket egy I–IV-ig terjedő skálán osztályozzák. Az alap a III. kategória: az ide sorolt éttermeknél kikötés például a légcsere biztosítása, a tiszta evőeszköz, valamint a pincérek megfelelő személyes higiéniája. Az I. kategóriás étterem „extrája”, hogy a vendéget belépéskor fogadják, és külön helyiség áll a dohányzók rendelkezésére. Ez a számok szerinti besorolás szűnne meg év végéig, és a helyét az étterem jellegének megfelelő elnevezés venné át: a melegkonyhás üzleteknél nyolc, a nem melegkonyhásoknál öt, az italboltoknál négy, a cukrászatiaknál pedig öt kategória lenne. A csúcson ezentúl a „restaurant” állna, ez lenne a mostani I. kategóriás étterem neve.
Ez az újrasorolás egyebek mellett azért aggályos, mert például vidéken az étterem helyett sokfelé vendéglők vagy csárdák képviselik a magas minőséget, ezek funkció szerinti átnevezése visszalépést jelentene. A tervezet részszakképesítés megszerzését is előírja, ami a munkáltatóknak és a munkavállalóknak újabb anyagi terhet okozna. A szövegben olvasható: a módosítás nem kapcsolódik a kormányprogramhoz, de a gazdasági miniszter jóváhagyta.
A szakmai szervezetek tiltakoznak a tárca által nemzetközinek tartott újítások ellen, mert olyan dolgokat is kötelezővé tesznek, amelyek a piaci igényekhez alkalmazkodó üzlettulajdonos döntései voltak eddig. Ilyen például, hogy hány idegen nyelven beszéljenek az alkalmazottak, kell-e többnyelvű étlap, a mellékhelyiség használata ingyenes vagy sem, illetve hogy a vendégnek jár-e ivóvíz az étel mellé.
– Érthetetlen, miért kellene a restaurant vagy a pub szavakat kötelezően alkalmazni a magyar kifejezések helyett – véli Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. Lapunknak elmondta: a tervezet túlszabályozott, és az érvényes rendelettel szemben nem jelez minőségi különbséget – ezért a jelenlegi besorolás megtartását és újratárgyalást kérnek a tárcától.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.