Ételmérgezés százezerért

Míg egy téves bolti címkéért minimum ötvenezer forintos, addig egy ételfertőzésért – aránytalanul kevés – legfeljebb százezer forintos bírsággal felel manapság egy vendéglős vagy közétkeztető. A vállalkozók szerint viszont ennél sokkal drágábbak a következmények, holott nem is mindig a konyha a felelős.

2008. 02. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évente még mindig több mint kétezren betegszenek meg nem megfelelő minőségű élelmiszertől, és ezek több mint fele vendéglátásban, közétkeztetésben készített étel fogyasztására vezethető vissza – állítja az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). Emiatt viszont mindössze százezer forintos büntetés jár a lebukott konyhásnak. Viszonyításképpen: ha például egy élelmiszer címkéjén nem a valóságnak megfelelően tájékoztatják a fogyasztót, akkor a büntetés ötvenezer forintnál kezdődik. A hatályos kormányrendelet szerint viszont az élelmiszer-biztonság megszegése, fertőzés okozása olyan szabálysértésnek számít, amiért csak százezer forintig terjedő pénzbírság jár.
Az ÁNTSZ ugyanakkor úgy véli, ennél nagyobb büntetés, ha a szervezet honlapján 2006 óta működtetett feketelistán jegyzik azokat az egységeket, ahol ételmérgezés történt. A legutóbb tavaly október elején frissített listán jelenleg négy vállalkozás szerepel: egy Hungaroringre kitelepült tajvani étterem, egy áruházlánc büféje, egy vidéki vendéglő és egy esztergomi főzőkonyha. – A fertőzéses esetnek drágább következményei is vannak, mert részletesebb ellenőrzés, az eljárás idejére üzletbezárás következhet, ami bevételkiesést okoz a vállalkozónak, nem beszélve a polgári perről, amit a vendég indíthat az üzlet ellen – hangsúlyozta a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. A feketelistát Háber Tamás önmagában nem tartja visszatartó erőnek, szerinte sokkal súlyosabbak ma az anyagi következmények. Annál is inkább, mert nem mindig az étterem a hibás abban, ha a vendég megbetegszik. Lehet fertőzött a máshonnan beszerzett alapanyag is, és előfordulhat, hogy a vendég nem mossa meg alaposan a kezét, esetleg már betegen érkezik az üzletbe.
Megerősítette ezt az ÁNTSZ egyik illetékese is lapunknak, akitől megtudtuk: ha nem tudják bizonyítani, hogy az ételkészítő felelős a fertőzésért, akkor még a százezres bírság sem szabható ki. Ugyanakkor a további helyszíni vizsgálatok során legtöbbször találnak olyan kifogásolnivalót, amiért olyan büntetések járnak, amelyek határa a csillagos ég. Volt ugyanakkor már arra is példa, hogy a tömeges megbetegedéseket mégsem a gyanúba kevert üzlet okozta, hanem egy vírus, amit az egyik vendég hozott magával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.