MSZP-s honatya a gyanú árnyékában

Az MSZP felsőbb köreihez is elérhet az a terézvárosi büntetőügy, amelyben egy értékes ingatlan privatizációjával összefüggésben, vesztegetés miatt a rendőrség nyomoz. Az önkormányzati vagyonkezelő vezérigazgatója előzetes letartóztatásban, társa házi őrizetben van.

2008. 03. 27. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szóban forgó, Budapest belvárosában álló, több mint 300 millió forint értékű üzlethelyiség volt bérlője, Berecz Károly tegnap újságírók előtt közölte: a kerület SZDSZ-es alpolgármestere után terhelő vallomást tett két vezető szocialista politikusra.
– Molnár Zsolt MSZP-s országgyűlési képviselő, a szocialisták budapesti ügyvezető alelnöke, illetve párttársa, Kolozs András fővárosi képviselő, XVI. kerületi MSZP-elnök, a kormányfő volt tanácsadója ajánlotta azt a személyt, aki végül átvette tőlem a 18 millió forint kenőpénzt – jelentette ki Berecz Károly vállalkozó.
*
Berecz Károly kijelentette: állításait a számítógépén és telefonján rögzített e-mailekkel, SMS-ekkel tudja igazolni, és mindezt elmondta a rendőrségnek is. A volt bérlő feljelentése nyomán a Fővárosi Bíróság februárban előzetes letartóztatásba helyezte Kovács Pétert, az MSZP– SZDSZ-es vezetésű VI. kerületi önkormányzat százszázalékos tulajdonában álló Terézvárosi Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatóját, akit társával, Juhász Károllyal együtt vesztegetés megalapozott gyanújával még január 23-án vett őrizetbe a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI). A rendőrök tetten érték a gyanúsítottakat, amikor 18 millió forint kenőpénzt vettek volna át a Bajcsy-Zsilinszky út 61. szám alatti üzlethelyiség volt bérlőjétől, aki ennek fejében megvehette volna az ingatlant. A vállalkozó az NNI nyomozóinak tett vallomásában Bajor Zoltán SZDSZ-es alpolgármestert nevezte meg a vesztegetési pénz kérőjeként.
– A nyomozó hatósággal egyeztetve fedhettem fel a közvetítőket, ugyanis miután Juhászt „lebuktattuk”, tanúként hallgatták ki régi ismerősömet, Kolozs Andrást, aki valótlant állított a rendőröknek. A szocialista politikust egyébként én kerestem meg, hogy pártkapcsolatai révén „hasson” a szabad demokrata alpolgármesterre ügyemben, az ingatlan megvásárlásában. Ő azonban a másik MSZP-vezetővel, az említett Molnár Zsolttal együtt Juhász Károlyhoz irányított, mondván, a kért 18 milliós „prémium” nélkül nem megy a dolog – mondta Berecz Károly.
A vállalkozó tegnap dokumentumokat is szétosztott az újságírók között, az egyikben Kolozs András elektronikus levélben így fordult Molnár Zsolthoz: „Alább küldöm az infókat a Bajor Zoltán-ügyhöz”. Az MSZP-s politikus Bereczet „emberemnek” nevezte, és azt ecsetelte párttársának, hogy milyen módosítások szükségesek az ingatlan lejárt adásvételi szerződéséhez.
Amint arról beszámoltunk, az érintett üzlet bérlőjének csaknem 100 millió forintos, jogelődjétől örökölt tartozása volt, amelynek kamatait a kerület elengedte volna, ha megveszi a bérleményt. Csakhogy „kicsúszott” az időből, így tavaly felbontották bérleti szerződését, majd később úgy döntöttek, elárverezik az ingatlant. Berecz szerint ezt a patthelyzetet oldották volna fel az alpolgármesternek fizetendő „prémiummal”. Mindezt Verók István, Terézváros MSZP-s polgármestere és SZDSZ-es helyettese is visszautasította azzal, hogy „a szerződésbontás után amúgy sem vásárolhat a bérlő, nem is lett volna értelme a korrupciónak”.
Molnár Zsolt érdeklődésünkre dühös hangon kijelentette: az egész rágalom, ő nem ismer senkit Terézvárosból, majd letette a telefont. Kolozs András és Bajor Zoltán többszöri megkeresésünkre sem válaszolt. Csécsi Soma, az NNI sajtófőnöke kérdésünkre annyit közölt, kihallgatásokról továbbra sem nyilatkoznak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.