Herczog Edit, a titkos lobbista

Az Európai Parlamentben (EP) működő titkos multinacionális irodára derült fény címmel adott ki közleményt tegnap délután Jens-Peter Bonde európai parlamenti képviselő hivatala. A jelentés szerint több vezető multinacionális vállalat lobbiirodát működtetett az Európai Parlamentben, a parlament telefonszámával és címével. A titkos lobbista tevékenység irányításában EP-tagok vettek részt. Frakcióvezetőjük semmit nem tudott tevékenységükről.

2008. 05. 04. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A parlamenti tagokat személyesen választották ki, hogy üzleti érdekeket szolgáljanak Alejo Vidal-Quadras Roca spanyol képviselő irányításával. A listán megadott egyetlen magyar képviselő a szocialista Herczog Edit, az MSZP országos választmányának tagja. Több cég vett részt a rejtett iroda tevékenységében, egyebek között a Gaz de France, az Unilever, a Telefónica, a BAT, a Thalys, az Ericsson és a Microsoft.
*
A „vállalkozást” az Európai Parlament volt elnöke, Pat Cox hozta létre. Cox jelenleg üzleti tanácsadó, és aktívan kampányol azért, hogy az írek igennel voksoljanak a június 12-i népszavazáson a liszszaboni szerződésnek nevezett uniós alkotmányra.
A botrányt az elnökök konferenciáján robbantották ki Strasbourgban, ahol e héten ülésezett az EP. Monica Frassoni, a zöldek frakcióvezetője tájékoztatta kollégáit, akik úgy döntöttek, hogy a kvesztorok kollégiumát kérjék fel a lobbitevékenység megszüntetésére. Lapunk nem tudta elérni sem Frassonit, sem a szocialista Fazakas Szabolcs EP-képviselőt, e kollégium tagját. Ugyancsak üzenetrögzítőre volt állítva Herczog Edit telefonja is. Az Európai Parlamentnek május 8-án kell döntenie a lobbitevékenységről brüsszeli miniülésén. Ez egyébként az utolsó szavazási napja a Függetlenség/Demokrácia képviselőcsoport elnökének, Jens-Peter Bondének is, akit nemrégiben választottak meg az Európai Demokráciák Szövetsége nevű politikai párt elnökének.
Lapunknak sikerült azonban elérnie Szájer Józsefet, a magyar néppárti delegáció vezetőjét, aki megerősítette: a szabályzatok kifejezetten tiltják lobbisták és magáncégek működését az Európai Parlamentben. Hozzátette: az EU sok tekintetben védtelen az erőszakos lobbitevékenységgel szemben. Elmondta, az új lobbitörvény szigorúbb lesz a korábbinál, de fennmarad az EU kiszolgáltatottsága.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.