Megszólal a Cargo-rejtély kulcsfigurája

Vezérigazgatói kinevezésével csak most került a figyelem középpontjába, pedig már 2003 óta Kovács Imre irányítja a MÁV áruszállítási tevékenységét, majd az önálló MÁV Cargót. Állítása szerint a posztsztálinista vállalatból sikerült olyan céget kialakítania, amelyért végül 102 milliárd forintot adott az osztrák vasút. A Geuronet Bt.-vel nem találkozott, de szerinte az igazi lobbimunkát a GYSEV végezte, amely egyébként Kovács előző munkahelye volt.

2008. 05. 02. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Tessék mondani, itt lehet tanácsot adni 1,9 milliárd forintért?
– Az év első két hónapjának gyengébb teljesítménye miatt megszorításokat kellett életbe léptetnünk, és ezért minden külső tanácsadói szerződésünket leépítettük… Félretéve a tréfát, már többször elmondtam, hogy mi tárgya voltunk a privatizációnak, nem alanyai, nem is láttuk a szerződést, és nem vagyunk illetékesek a Rail Cargo Austria és annak tanácsadója közti szerződésről nyilatkozni.
– Túlzott szerénységgel igyekszik a háttérbe húzódni, pedig máshol azt mondta, hogy a leépülő, csőd felé tartó árufuvarozási üzletágból Európa egyik leghatékonyabb vasúttársaságává tette a MÁV Cargót. Most, hogy megtörténik a privatizáció, elégedett?
– Amikor 2003-ban a MÁV árufuvarozási főigazgatója lettem, azt láttam, hogy a terület mélyrepüléséért nemcsak, sőt nem elsősorban a KGST-piac, a nagy mennyiségek szállítását igénylő nagyipar összeomlása a felelős, hanem a MÁV posztsztálinista merevsége, a nyitottság hiánya. Először tehát nyitni kellett, hogy jöjjenek a megrendelések, legyen bevétel. Az első meglepetés akkor ért, amikor a megnövekedett bevételből vagonfelújítást akartam rendelni, de a MÁV illetékes vezetői úgy álltak hozzá, hogy a bevétel megtermelésének könnyű és örömteli feladata az én dolgom, az elköltés nehéz és fáradságos munkája pedig a központé. Ott pedig a pálya, a gépészet és a személyszállítás érdekei domináltak. Egyértelművé vált, hogy önálló cégbe kell szervezni a Cargót, különben eltűnik a süllyesztőben, mint a Mahart, mint más nemzeti nagyvállalat.
– Már akkor privatizációban gondolkodott, amikor önállóvá lett a Cargó?
– Ellenkezőleg, az volt a véleményem, hogy a tulajdonviszonyok megváltoztatása nélkül, hitelfelvétellel, valamint a bevételeink visszaforgatásával három év alatt végezhetünk a vagonparkunk felújításával. Köztünk maradjon, ez jórészt meg is történt. Közben pedig arra törekedtünk, hogy nemzetközi szerződésekkel és együttműködő partnerek bevonásával hosszú távra biztosítsuk meglévő piacainkat. Csakhogy közben változott a környezet, és kiderült, stratégiai szövetséges nélkül nem leszünk képesek megtartani az ügyfeleinket. A nemzeti tehervasutak jelenlegi rendszere ugyanis nem versenyképes a közúti szállítással szemben: a kamion elindul Európa egyik feléből, és szinte meg sem áll, amíg úti céljához nem ér. A vasúti szerelvény ellenben határtól határig utazik, egyik nemzeti társaság adja a másiknak, az átkelőnél órákat áll, mozdonyt cserélnek, úti okmányokat írnak. A magánvasutak és a stratégiai szövetséghez csatlakozott társaságok azonban szinte akadálytalanul használhatják a hálózatot.
– Ehhez a csatlakozáshoz mindenképp privatizálni kellett a MÁV Cargót, vagy az egyszeri bevétel lebegett a tulajdonosok szeme előtt?
– A privatizáció az egyik lehetséges módja a stratégiai szövetséghez való csatlakozásnak. A tulajdonosok nevében nem nyilatkozhatok, de az biztos, hogy ha egy cég egymilliárd osztalékot fizet évente, akkor a 102 milliárdos vételár nagyon-nagyon kedvező ajánlat.
– A privatizációs pályázaton a Rail Cargo Ausztria (RCA) és a GYSEV konzorciuma adta a legmagasabb ajánlatot. De vajon mit keresett ebben a társaságban az osztrák–magyar Győr–Sopron–Ebenfurti Vasút Zrt., amely mind részesedésében, mind jelentőségében eltörpül az RCA mellett?
– A GYSEV kiválóan alkalmas arra, hogy közvetítsen a magyar és az osztrák állami vasút között. Minthogy maga is osztrák–magyar cég, mind a két mentalitás, üzleti kultúra irányában nyitott, kiváló hely- és piacismerettel rendelkezik, így jelentős biztonságot nyújtott az osztrák pályázónak a privatizáció során.
– Vajon miként lesz képes a GYSEV kifizetni a MÁV Cargo ráeső vételárát, 10 milliárd forintot, amikor a számvevők szerint a teljes tőkéje sem éri el ezt az értéket? Fizethet-e a GYSEV saját részvényeivel?
– A finanszírozással kapcsolatos kérdésre nem tudok, de nem is tisztem válaszolni.
– Pedig ön épp a GYSEV-től érkezett a MÁV-hoz. Lehet, hogy mégis ön volt itt a kulcsfigura?
– Ismét túlértékelik a személyemet. Egyébként ez viszonylag kis szakma, személyesen ismer szinte mindenki mindenkit. Amikor átigazoltam, a GYSEV a MÁV-hoz képest fejlett, rugalmas, piacorientált szervezet volt, és ezt a szemléletet igyekeztem átplántálni a MÁV Cargóba is.
– A privatizációs pályázaton csalódást keltően szerepelt az egyik nagy esélyesként kezelt Deutsche Bahn (DB). Vajon nem tudott, vagy nem akart erősebb ajánlatot tenni?
– Én is csak a sajtóban megjelent hírekre hivatkozhatok. Ezek egy része szerint a DB a közeljövőben bekebelezi a osztrák vasúttársaságot (ÖBB), azaz egyfajta „tehervasúti Anschluss” fenyeget. Más forgatókönyvek szerint a DB megegyezik az osztrákokkal a stratégiai együttműködésről. A magyar társaság végül így is meg úgy is egy német–osztrák–magyar óriáscég része lesz. De olyan hírek is szárnyra keltek, hogy a németek inkább Lengyelország felé terjeszkednek, míg Ausztria a korábbi monarchia országait veszi célba.
– Gustav Poschalko, az RCA vezető tisztségviselője azt nyilatkozta a privatizációról, hogy eljárásuk jogszerű, tiszta és szokványos volt. Azóta Poschalko urat távozásra szólították fel. Lehet, hogy mégsem volt minden olyan jogszerű, tiszta és szokványos?
– Hadd pontosítsak: Gustav Poschalko esetleges távozásáról, de maradásáról is jelentek meg újságcikkek az osztrák sajtóban. A napokban felügyelőbizottsági ülést tart az osztrák vasút, és ott eldől, hogy volt-e alapja a híreszteléseknek.
– A MÁV Cargo privatizációs szerződését mind a magyar, mind az európai versenyhatóság vizsgálja. Mikorra zárulnak le ezek, és milyen eredményt várnak?
– Őszre lezárulhatnak a vizsgálatok. Magam arra számítok, hogy Brüsszelben elfogadják az ügyletet, de részterületeken kikötéseik lesznek. A korábbi hasonló esetekben – például a DB hollandiai terjeszkedésénél – effajta végeredménnyel járt az uniós versenyhivatali eljárás. Egyébként összeurópai mértékkel nézve két kis vasúti teherszállítási piac, az osztrák és a magyar egyesüléséről van szó. Igaz, nekünk ez azért nagy dolog. Lehetek patetikus? A legnagyobb.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.