Hamis mézet (v)etetnek velünk

Az állami hivatalok az élelmiszer-hamisítók érdekeit előbbre valónak tartják a magyar fogyasztókénál – vonták le következtetésüket szakértőink a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal gyakorlatából. Süth Miklós országos főállatorvostól hiába kértünk ugyanis tájékoztatást arról, hogy vizsgálódásuk során mely cégeknél találtak hamis mézet, s milyen intézkedéseket hoztak, nem kaptunk értékelhető válaszokat.

Dénes Zoltán
2008. 06. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy éve várják a hazai vásárlók, hogy megtudhassák: melyek azok a méztermékek, amikért nem szabad pénzt adni. Tavaly tavasszal az Országos Méhészeti Egyesület ugyan mézmintákat vett az áruházakból, s az Európai Unió által e célra akkreditált brémai labor vizsgálatai alapján a forgalmazott termékek körülbelül hetven százalékát (!) minősítették hamisnak, a hazai élelmiszer-biztonsági hivatal a laboratórium eredményeit érthetetlen okokból nem fogadta el.
*
A kifogásolt – „hamisított” – mézek forgalmazói közül az akkori listán leggyakrabban a Klenáncz név szerepelt. Őt követte az Apiker, illetve a Chira néven, a Lidl áruházakban forgalmazott cseh termék. Az uniós pénzből végzett vizsgálat részletes eredménye az egyesület lapjában, a Méhészetben jelent meg, a cikk ellen senki sem emelt hivatalosan kifogást.
Idén tavasszal a magyar hatóságok is akcióba lendültek, de a korábbi nagy felhajtást övező, ad hoc jellegű élelmiszer-biztonsági ellenőrzésektől eltérően ezeknek a vizsgálatoknak az eredményét titokban tartják. Az élelmiszer-biztonsági hatóság, az adóhivatal és a vámhivatal együttes ellenőrzésének eredményeiről csak homályos tájékoztatásokat kapunk, a megvizsgált cégeket nem hajlandók megnevezni a hatóságok. A vizsgálatok konkrét eredményeiről hiába kérdeztük Süth Miklós országos főállatorvost, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkárát, a mézhamisításban érintett cégek nevét nem árulta el.
A hatóságok által feltárt élelmiszer-hamisítás komoly mértékben károsítja a hazai fogyasztókat, ezért természetesnek találtuk, hogy az országos főállatorvos tájékoztassa olvasóinkat arról, hogy mely cégeknél milyen visszaéléseket tapasztaltak, mit kezdtek a termékekkel; levetették-e az áruházak polcairól, vagy továbbra is mézáron fizettetik meg a vásárlókkal az élelmiszer-hamisítók által ügyesen kotyvasztott szirupokat. Kérdéseinkkel Süth Miklós Búza Lászlóhoz, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának vezetőjéhez irányított bennünket. A hivatal igazgatója már a beszélgetés elején leszögezte, hogy konkrét neveket nem áll módjában elárulni, s a vizsgálatok eredményeként megtett lépésekről sem tud érdemi információt mondani, mivel ők megjelölés nélküli mintákat kapnak. Megtudtuk ugyanakkor, hogy a vizsgálat során összesen 163 mézmintát vettek hat feldolgozóüzemből, több kereskedelmi forgalomban lévő hazai és uniós termékből, illetve különböző kaptárakból. A magyar hatóságok a mézminták körülbelül tizenöt százalékánál találtak olyan eltérést, amely okot ad a hamisítás gyanújára. Búza Sándor elmondása szerint a hamisítványnak nevezhető termékeket kifinomult módszerekkel, a területen komoly szakmai tudással és tapasztalattal bíró emberek készíthették. Vagyis azokat egyszerű termelő nem készíthette el, így a gyanú főként a nagyobb üzemekre vetülhet. Több olyan minta volt, amelyben a C-vitamin (aszkorbinsav) előfordulása a megengedett mérték százszorosát érte el. Emellett a szakértő felhívta a figyelmet arra is, hogy négy esetben – ebből két mintánál nagyon nagy mennyiségű – izocukrot találtak a mézben, amely a hamisítás legprimitívebb formájának tekinthető. E két paraméter mutatói alapján az élelmiszer-biztonsági hivatalnak kötelessége lenne tájékoztatni a vásárlókat arról, hogy mely termékek hamisak, és eltávolítani ezeket az üzletláncok polcairól.
Összességében tehát, ha csak a „legprimitívebb” mézhamisítást nézzük, legalább négy terméket kellett volna eltüntetni a kereskedelemből, ám ez idáig ilyen esetekről nem tudunk. Süth Miklós országos főállatorvos pedig, mint jeleztük, nemhogy nem intézkedett a termékek eltávolításáról, de még csak konkrét tájékoztatást sem hajlandó adni arról, hogy mely cégek mézeiről van szó, s milyen mennyiségben találhatók meg ezek a piacon. Búza László elmondása szerint a vizsgálatok és a folyamatban lévő adatbázis kiépítése eddig legalább harmincmillió forintot emésztett fel. Mindez a megfelelő tájékoztatás hiányában lényegében ablakon kidobott pénznek nevezhető, nem beszélve arról, hogy a fogyasztókat a hamis méz árusításával egyes becslések szerint évente több milliárd forinttal károsítják meg. Információink szerint egyébként a legdurvább hamisítványok cseh és szlovák importtermékek.
Szakértőnk – szemléltetve az élelmiszer-hamisítók hasznát, s egyben a fogyasztók kárát – rávilágított: a hamisítással óriási jövedelemre tesznek szert a fehérgalléros bűnözők, hiszen 150-200 forintból állítanak elő 1200-1300 forintos áron eladható, méznek nevezett terméket. Magyarországon évente átlagosan tízezer tonna akácméz, s tizenötezer tonna vegyes méz készül, a méhészeti termékek éves forgalma pedig 10-13 milliárd forintra tehető. A hazai évi 20-25 ezer tonnás méztermés több mint nyolcvan százaléka külföldre kerül, ötezer tonnát pedig belföldön értékesítenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.