Az SZDSZ-frakció terézvárosi obstrukciója

Nincs koalíciós válság – jelentették ki egybehangzóan az SZDSZ és az MSZP terézvárosi frakcióvezetői, annak ellenére, hogy a helyi képviselő-testület legutóbbi üléséről kivonuló szabad demokraták gyakorlatilag megakadályozták, hogy a VI. kerületi ingatlanbotrányok ügyében újabb, az ellenzék szerint ismét törvénysértő döntéseket hozzanak.

2008. 07. 02. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szimpla hatalmi harc és az önkormányzati cégek fölötti rendelkezés újraosztása állhat Terézvárosban a balliberális pártok háborúja mögött, de az is elképzelhető, hogy az immár a nyomozó hatóságok asztalán lévő ingatlanbotrányok váltak egyre kínosabbá az SZDSZ számára – jelentette ki lapunk kérdésére Gyenge Zsolt helyi önkormányzati képviselő. Elmondta: a VI. kerületi képviselő-testület minapi ülésén a kerületben példátlan módon az MSZP koalíciós partnerének obstrukciója miatt nem születtek meg fontos döntések.
A tanácskozásról azután távoztak a szabad demokraták, hogy a testület részben fideszes szavazatokkal, Verók István MSZP-s polgármester javaslatára a Terézvárosi Nonprofit Vagyonkezelő Zrt.-be olvasztotta a kerület egyik közhasznú társaságát.
Markocsány Zoltán SZDSZ-es frakcióvezető szerint egyelőre még nem lehet koalíciós válságról beszélni, de tény, hogy a párt helyi szervezete és a képviselői annak ellenére utasították el a cégösszevonást, hogy azt a két párt 2006-os koalíciós megállapodása tartalmazza. – Szó sincs hatalmi játszmáról, az Andrássy úti ingatlan ügyében pedig már jeleztük: amíg nincs lezárva a jogvita, addig nem támogatjuk a szerződésmódosítást – tette hozzá.
Hatvani Csaba (MSZP), a másik koalíciós frakcióvezető úgy értékelte a kivonulást, hogy „vita van, de válság nincs”. Előbbi ügyben szerinte a koalíciós megállapodás egyértelműen fogalmaz, az ellenzék pedig megpróbált éket verni közéjük.
Hassay Zsófia, a Fidesz terézvárosi frakcióvezetője közölte: az MSZP–SZDSZ-es többség felelőssége lenne a működőképesség biztosítása, ám láthatóan erre képtelenek.
Bár Verók István azt nyilatkozta lapunknak, hogy bízik a vita mielőbbi lezárásában, arra nem tudott válaszolni, a testület mikor folytathatja félbeszakadt munkáját.
Mint arról beszámoltunk, a szocialista polgármester a képviselő-testület múlt heti ülésére többek között szerződésmódosítási javaslatot nyújtott be a jelenleg is per alatt álló Andrássy út 47. szám alatti épület privatizációjához. Az évekkel ezelőtt bruttó 150 millió forintért értékesített ingatlannál maga a vevő kezdeményezte, hogy a papíron szereplő vételárat módosítsák 345 millióra. Az adásvételi szerződés semmisségét a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében már kimondta, de a Legfelsőbb Bíróság új eljárást indított. Közben a Fővárosi Főügyészség pert indított az önkormányzat ellen az eredeti állapot helyreállításáért, mert a vételár mértéke (igazságügyi szakértők a vételár csaknem háromszorosára becsülték az ingatlan értékét) és a versenyeztetés hiánya közérdeket sért. Az ügyben Lászy János volt fideszes önkormányzati képviselő, aki egymilliárdos korrupciót feltételez a terézvárosi ingatlanbotrányok hátterében, ismét a nyomozó hatóságokhoz fordult. A 18 millió forintos vesztegetési ügyben, az ugyancsak több száz milliós értékű Bajcsy-Zsilinszky úti helyiség tulajdonosváltásakor kipattant bűncselekmény elleni eljárásról a Budapesti Nyomozó Ügyészség legkorábban ősszel számolhat be.
Ismeretes, a Bajcsy-Zsilinszky út 61. szám alatti ingatlan privatizációs ügyében a volt bérlő, Berecz Károly feljelentése alapján a Fővárosi Bíróság még februárban előzetes letartóztatásba helyezte Kovács Pétert, a vagyonkezelő vezérigazgatóját, társát, Juhász Károlyt pedig házi őrizetbe vette. A gyanúsítottakat tetten érték a rendőrök, amikor 18 millió forint kenőpénzt vettek volna át Berecztől, aki ennek fejében megvehette volna az ingatlant. A vállalkozó Bajor Zoltán SZDSZ-es alpolgármesterre, Molnár Zsolt MSZP-s országgyűlési képviselőre, illetve párttársára, Kolozs András fővárosi képviselőre tett terhelő vallomást, sőt azt állította: Verók István polgármester mindenről tudott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.