Menyasszonyszöktetés Romániában

Rendkívül gyakoriak a romániai cigányok körében a lányrablások, sok fiatalember ugyanis még mindig eme ősi szokás szerint szerez magának feleséget. A szöktetések miatt a székelyföldi Kovászna megyében számos cigány szülő nem engedi továbbtanulni lánygyermekét.

2008. 08. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leányrablókat keres a román rendőrség. Az ország déli részén fekvő Craiova városában kedden három férfi erőszakkal behatolt egy jómódú cigány család házába, és elhurcolták a tizenhat éves Ancuta Ciuciut. Aura Ciuciu, a lány édesanyja a történtekről elmondta, hogy a támadás előtt nem sokkal telefonon felhívta egy ismeretlen férfi, és az eladásra kínált családi ház iránt érdeklődött. Nem sokkal később a magát vevőnek kiadó vőjelölt két társával együtt a helyszínre érkezett, és kihasználva a családfő távollét, ütlegelni kezdte az aszszonyt, majd lányát erőszakkal egy kocsiba tuszkolta. A menekülő rablók egyikét az anya segélykiáltása nyomán riadóztatott szomszédoknak sikerült feltartóztatniuk, a másik két férfi azonban a lánnyal együtt kereket oldott. Az olténiai város rendőrsége tegnap 29 napos előzetes letartóztatásba helyezte a magánlaksértéssel és erőszakos fogva tartással gyanúsított 33 éves Lucian Vasilescut, tettestársai ellen pedig általános körözést bocsátott ki. Vasile Velcu Nazdravan, a Dolj megyei prefektúra (a kormány területi képviselete) romaügyi tanácsosa közölte, az elkövetők egy ugyancsak craiovai cigány család, a Serdaru klán megrendelésére szöktették meg a lányt, akit a támadók egyike feleségül kíván venni.
A romániai cigányok körében gyakori a lányrablás. A Székelyföldön még mindig él az ősi szokás, hogy a cigány fiatalemberek a leányok elszöktetésével szereznek maguknak feleséget.
Kelemen Tibor, a Kovászna megyei munkaerő-ügynökség igazgatója a kolozsvári Krónikának elmondta, a cigány lányokat szüleik nem engedik iskolába, emiatt a fiatalok csak a rosszul fizetett munkahelyek közül válogathatnak. „Évek óta győzködjük a roma szülőket arról, hogy taníttassák gyerekeiket, mert az iskolázatlanoknak csak az utcaseprés marad. A romák eleinte nem szívesen beszéltek a jelenségről, később azonban bevallották, hogy féltik a lányaikat, mert még mindig hagyomány szöktetéssel feleséget szerezni a közösségen belül” – nyilatkozta Kelemen Tibor. A sepsiszentgyörgyi Őrkő kolónián élő cigányok például a helyi általános iskolába még elküldik a gyerekeket, ám mivel középiskolák csak a megyeszékhely központjában működnek, ekkora távolságra már nem engedik el lányaikat, mert attól tartanak, hogy útközben megszöktetik őket. Emiatt a nyolcadik osztály után a cigány gyerekek között nagy a lemorzsolódás. Keresztély Irma főtanfelügyelő közölte, a Kovászna megyei középiskolákban ötven helyet tartottak fenn cigány diákoknak, de csak nyolcan jelentkeztek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.