Pálfordulás a Partiumban

2008. 08. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kellemetlen következményekkel járt az erdélyi Magyar Polgári Párt (MPP) számára, hogy kútba fulladt a választási együttműködést célzó egyezkedés a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ). Csuzi István nagyváradi MPP-tag, a polgári párt Bihar megyei jogelődje, a Magyar Polgári Egyesület volt elnöke kedden bejelentette, hogy kilép a Szász Jenő vezette alakulatból, és az RMDSZ színeiben indul a novemberi parlamenti megméretésen. A vállalkozó-politikus pálfordulása meglepetést okozott a polgári oldalon, hiszen Csuzi az erdélyi magyar ellenzéki alakulat megalakulása óta a politikai pluralizmus szükségessége mellett kardoskodott, és nemegyszer bírálta az RMDSZ-t. Ehhez képest döntését azzal magyarázta, hogy a helyhatósági választásokkal ellentétben a parlamenti megméretésen nincs helye a versenynek a romániai magyar szervezetek között. Csuzi István átcsábítása és jelölése érdekében különben az RMDSZ Bihar megyei szervezete az országos vezetőség által kidolgozott jelöltállítási szabályzatot is megszegi, a dokumentum ugyanis kimondja: a parlamenti választásokon nem indulhat az RMDSZ színeiben olyan személy, aki a júniusi helyhatósági megméretésen a szövetséggel rivális alakulat listáin szerepelt. Márpedig Csuzi két hónappal ezelőtt az MPP Bihar megyei tanácselnökjelöltje volt. Csuzi nem az első RMDSZ-be átállt bihari MPP-s politikus: Sárközi Zoltán, a polgári alakulat volt nagyváradi vezetője az önkormányzati választásokon ugyancsak az RMDSZ listáin jutott városi képviselői mandátumhoz. Az MPP vezetősége még nem döntötte el, milyen formában vesz részt az őszi parlamenti választásokon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.