Dominóhatás indulhat el a sütőiparban, amennyiben a pékségek rövid időn belül nem tudják érvényesíteni költségeiket termékeik árában – közölte tegnap az Agrár Európa Elemző-Tanácsadó Kft. A független elemző műhely szerint az idén felgyorsult a sütőüzemek bezárásának egyébként évek óta tartó folyamata. – Ebben jelentős szerepe van a fogyasztói szokások átalakulásának – mondta kérdésünkre Tóth Péter, az Agrár Európa Kft. ügyvezető igazgatója. A fogyasztók ugyanis immár az összes sütőipari termék több mint felét hipermarketekben vásárolják. A sütőipar közvetlen eladásai a teljes piacból alig 13 százalékot képeznek, miközben Európa nyugati felén ennek a fordítottja sem ritka. A pékségek gyenge árérvényesítő képessége tehát összefügg a kereskedelmi láncok saját sütödéinek működésével is. Utóbbiak már mintegy 15 százalékot szereztek meg a piacból, de árbefolyásoló képességük ennél sokkal magasabb. – Ezért – mondta a szakértő –, ha valamelyik oldalon nem történik jelentősebb változás, a sütödék száma drasztikusan csökken majd. Tóth Péter szerint ugyanakkor változás nem várható, mivel kizárt, hogy a hipermarketek erőteljesebb kenyéráremelésbe kezdjenek, így szinte borítékolható a sütödék számának drasztikus csökkenése. Hozzátette: az elmúlt két-három évben a megközelítőleg 1500 pékségből mára mintegy 1200 maradt.
A társaság piaci elemzésében az áremelés szükségességét azzal indokolták, hogy a pékek főbb költségeik emelkedését gyakorlatilag még sohasem tudták teljes mértékben érvényesíteni eladási áraikban. Az elmúlt egy évben a sütőipar által legnagyobb mennyiségben használt energiafajta, az áram ára több mint negyven százalékkal emelkedett, de a földgáz és a gázolaj ára is jóval tíz százalék felett nőtt. Tekintettel a költségarányokra, mindezek a minimálbérrel és az ahhoz kapcsolódó járulékokkal, valamint a lisztár emelkedésével együtt már ebben az időszakban legalább tízszázalékos sütőipari áremelést indokoltak volna. Közben a sütőipar költségeinek emelkedése az idén a már bejelentett energiaár-emelkedések miatt folytatódik. Emiatt a szakértők szerint csak az idei költségemelkedések ellensúlyozására minimálisan 10–15 százalékos áremelésre lenne szükség a sütőiparban. Ráadásul ez még nem javítaná a sütőipar jövedelmezőségét, hiszen az elmúlt évek elmaradt költségáthárításait sem ellensúlyozná. Mindössze a helyzet további romlását odázhatná el.
Helyzetükön az sem segít, hogy költségeik közül az egyik tétel, a liszt ára némileg csökkent. Bár a búzatermés kiemelkedő volt az idén, a sütőipari minőség aránya csökkent. Ez nem hazai sajátság, hiszen az elmúlt hetekben az időjárási anomáliák miatt ismét emelkednek a világpiaci búzaárak. A kedvezőtlen időjárás pedig a menynyiség mellett a minőség jelentős csökkenését okozza. A magyar javító minőségű búzára nagy lesz a kereslet, nem véletlen, hogy a termelők visszatartják a piacon.
Lakáshitel: kedvezményes hitelekkel rukkoltak ki a bankok az állami támogatások farvizén
