Nagy bajban a pékségek

Legalább 10–15 százalékos áremelésre lenne szükség a sütőiparban – olvasható az Agrár Európa Elemző-Tanácsadó Kft. tanulmányában. A független elemző műhely szerint amennyiben ez nem történik meg, rengeteg sütöde lehúzhatja a rolót.

Dénes Zoltán
2008. 09. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dominóhatás indulhat el a sütőiparban, amennyiben a pékségek rövid időn belül nem tudják érvényesíteni költségeiket termékeik árában – közölte tegnap az Agrár Európa Elemző-Tanácsadó Kft. A független elemző műhely szerint az idén felgyorsult a sütőüzemek bezárásának egyébként évek óta tartó folyamata. – Ebben jelentős szerepe van a fogyasztói szokások átalakulásának – mondta kérdésünkre Tóth Péter, az Agrár Európa Kft. ügyvezető igazgatója. A fogyasztók ugyanis immár az összes sütőipari termék több mint felét hipermarketekben vásárolják. A sütőipar közvetlen eladásai a teljes piacból alig 13 százalékot képeznek, miközben Európa nyugati felén ennek a fordítottja sem ritka. A pékségek gyenge árérvényesítő képessége tehát összefügg a kereskedelmi láncok saját sütödéinek működésével is. Utóbbiak már mintegy 15 százalékot szereztek meg a piacból, de árbefolyásoló képességük ennél sokkal magasabb. – Ezért – mondta a szakértő –, ha valamelyik oldalon nem történik jelentősebb változás, a sütödék száma drasztikusan csökken majd. Tóth Péter szerint ugyanakkor változás nem várható, mivel kizárt, hogy a hipermarketek erőteljesebb kenyéráremelésbe kezdjenek, így szinte borítékolható a sütödék számának drasztikus csökkenése. Hozzátette: az elmúlt két-három évben a megközelítőleg 1500 pékségből mára mintegy 1200 maradt.
A társaság piaci elemzésében az áremelés szükségességét azzal indokolták, hogy a pékek főbb költségeik emelkedését gyakorlatilag még sohasem tudták teljes mértékben érvényesíteni eladási áraikban. Az elmúlt egy évben a sütőipar által legnagyobb mennyiségben használt energiafajta, az áram ára több mint negyven százalékkal emelkedett, de a földgáz és a gázolaj ára is jóval tíz százalék felett nőtt. Tekintettel a költségarányokra, mindezek a minimálbérrel és az ahhoz kapcsolódó járulékokkal, valamint a lisztár emelkedésével együtt már ebben az időszakban legalább tízszázalékos sütőipari áremelést indokoltak volna. Közben a sütőipar költségeinek emelkedése az idén a már bejelentett energiaár-emelkedések miatt folytatódik. Emiatt a szakértők szerint csak az idei költségemelkedések ellensúlyozására minimálisan 10–15 százalékos áremelésre lenne szükség a sütőiparban. Ráadásul ez még nem javítaná a sütőipar jövedelmezőségét, hiszen az elmúlt évek elmaradt költségáthárításait sem ellensúlyozná. Mindössze a helyzet további romlását odázhatná el.
Helyzetükön az sem segít, hogy költségeik közül az egyik tétel, a liszt ára némileg csökkent. Bár a búzatermés kiemelkedő volt az idén, a sütőipari minőség aránya csökkent. Ez nem hazai sajátság, hiszen az elmúlt hetekben az időjárási anomáliák miatt ismét emelkednek a világpiaci búzaárak. A kedvezőtlen időjárás pedig a menynyiség mellett a minőség jelentős csökkenését okozza. A magyar javító minőségű búzára nagy lesz a kereslet, nem véletlen, hogy a termelők visszatartják a piacon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.