időjárás 2°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Panelprogram csak tavasszal?

Thurzó Katalin
2008.09.28. 17:59

A panel- és ökoprogram sikerességéről egyre-másra jelennek meg nyilatkozatok a kormányzat részéről, a szigetelő-, nyílászárókat gyártó és fűtési rendszereket forgalmazó cégek azonban csak tavaszra várják a fellendülést. Ennek oka, hogy a pályázatokat legkorábban a jövő év elejére bírálja el a programfelelős Önkormányzati Minisztérium, a kifizetések pedig az elvégzett munkát igazoló számlák fejében történnek.

E hónap végén jár le a panelprogram, s október végén az ökoprogram pályázatainak beadási határideje. A programok a beadott igénylések tekintetében valóban sikeresnek mondhatók, ám az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a tavalyi költségvetésből egyetlen forintot sem különítettek el felújítási célra, azaz 2008 elejéig ideiglenesen megszűnt a program. Az idei pályázati feltételek szerint lakásonként a beruházás költségeinek harmadára, maximum ötszázezer forint állami támogatásra lehet pályázni, míg egyharmad részt az önkormányzatok is finanszírozhatnak, a fennmaradó összeget pedig a tulajdonosnak kell állnia. Mint azt Jauernik István, a programgazda Önkormányzati Minisztérium (ÖM) államtitkára érdeklődésünkre közölte, a panelprogramra eddig 380, közel 16 ezer lakást érintő pályázat érkezett, az igényelt összeg meghaladja az öt és fél milliárd forintot. A nem iparosított technológiával épült házak utólagos korszerűsítésére kiírt ökoprogramra ugyanakkor 136 pályázatot adtak be, az érintett otthonok száma 6600, az igényelt összeg 245 millió forint.
– Összesen ötvenezer lakás korszerűsítési pályázatára számítunk, legalábbis erre lehet következtetni az önkormányzatok jelzéseiből. Fontos megjegyezni, hogy a minisztérium csak a beruházás után, azaz utófinanszírozásban utalja a megítélt támogatást – fogalmazott az államtitkár.
Prohászka Rajmund, a Magyar Ajtó-Ablak Egyesület elnöke érdeklődésünkre elmondta: minisztériumi elbírálások hiányában nem érezteti a hatását az idén újraindított panel- és ökoprogram. – Mintegy 350 műanyag-nyílászáró-gyártó és a több mint száz faajtó-ablak-készítő ki tudná elégíteni a hazai keresletet, ennek ellenére az előállítási költségek emelkedését nem tudják érvényesíteni a végösszegben, mivel a piacot elárasztják az olcsó lengyel termékek. A kormányzati programok tavalyi szüneteltetése mintegy tízmilliárd forintos forgalomkiesést okozott. A magyar piac stagnálását mindeközben a hazai gyártók nem tudták ellensúlyozni exporttal, mivel a környező országokban is megnövekedett a gyártás, Romániában például az utóbbi öt évben megtízszereződött – fogalmazott Prohászka, hangsúlyozva: csak az állami és önkormányzati tenderek pozitív hatására számíthatnak, ez tavaszra, a 2009-es építési szezon indulására várható. A szakember észrevételei szerint a jelenlegi forgalom egy része a háztartási energia árának robbanásszerű drágulásával magyarázható, ám a legtöbben – érthető módon – inkább megvárják a pályázati források odaítélését. Hasonló várakozásai vannak a fűtéstechnikai rendszereket forgalmazó Techem Kft.-nek is. Tófalvi György is úgy látja, a piac tavasszal mozdul meg, amire nemcsak az állami pályázatok, hanem az önkormányzatok által kiírt egyéb tenderek elbírálása is okot ad. – A fűtésrendszerek tekintetében komoly áremelésre nem kell számítani. A réz mint a készülékek fő alapanyaga az elmúlt években kétszeresére drágult, további áremelkedés nem valószínű. Így várhatóan csak az infláció lesz befolyással a korszerűsítés költségeire.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.