Román hackerek a világ élvonalában

2008. 09. 04. 7:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Felküzdötték magukat a világ élvonalába a romániai internetkalózok, akik az elmúlt hat hónapban rengeteg fejtörést okoztak a világhálón elkövetett bűncselekmények ellen fellépő nemzetközi nyomozó hatóságoknak. A bukaresti országos rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint romániai hackerek az év első felében körülbelül 150 millió dollárral rövidítettek meg európai és amerikai állami intézményeket, cégeket és magánszemélyeket. A rendőrséggel együttműködő titkosszolgálatok úgy vélik, hogy a kár ennek duplája is lehet. Az említett időszakban a román hatóságok 436 informatikai bűncselekmény miatt 365 személy ellen nyomoztak. A hackerek minden eddiginél nagyobb mértékű ténykedése arra késztette a román rendőrséget, hogy több fronton lépjen fel a bűnözés e formája ellen, most négy ügyosztály csak a jelenség felszámolására összpontosít.
A román internetkalózok többsége 16 és 20 év közötti, sokan közülük főként vagányságból, erőfitogtatásból hatolnak be illegálisan – főleg amerikai – kormányszervek, társaságok informatikai rendszerébe, de pénzért egyre többen az alvilággal is együttműködnek. Hetekkel ezelőtt néhány román fiatal egy bukaresti bűnbanda megbízásából törte fel a BancPost kereskedelmi bank szerverét, és hívott le jelentős összeget a számlákról.
A román internetkalózok első nagy dobását 1999-ben jegyezték fel, amikor a hatfős Pentaguard hackerbanda behatolt kínai és amerikai minisztériumok rendszerébe, és tönkretették az amerikai haderők dél-koreai csapatainak szerverét is. A leghírhedtebb román hackerek egyike az aradi Victor Faur, akit azzal vádolnak, hogy feltörte az amerikai űrkutatási központ (NASA), a haditengerészet és az energiaügyi hivatal informatikai rendszerét. Hasonlóan kétes hírnévre tett szert az idén áprilisban őrizetbe vett, Vladutz álnéven ismert Vlad Duiculescu is, aki az eBay aukciós weboldalt törte fel, kétmillió dolláros kárt okozva.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.