Példátlan csalássorozat

Több mint 2200 hamis, nem az Állami Nyomdában készült ajánlószelvényt találtak az MDF, a MIÉP és a Magyar Szociális Zöld Párt kopogtatócédulái között, ezért a ferencvárosi választási bizottság elutasította a három párt országgyűlésiképviselő-jelöltjeinek nyilvántartásba vételét. Az MDF arra hivatkozik, hogy a 669 hamis kopogtatócédulát ismeretlenek dobták be a postaládájukba.

2009. 01. 02. 20:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem indulhat a január 11-i ferencvárosi időközi országgyűlési választáson Dézsi Mihály, az MDF, Agárdi László, a MIÉP és Polgár Tamás, a Magyar Szociális Zöld Párt jelöltje, mert a helyi választási bizottság elutasította a nyilvántartásba vételüket. Az Állami Nyomda szerint mindhárom jelöltnél hamis ajánlószelvények kerültek elő, ami miatt a választási bizottság feljelentést tett az illetékes rendőrkapitányságon. A cég szakértői véleménye alapján a MIÉP 781 leadott cédulájából 366, míg Dézsi Mihály, az MDF jelöltje 1015 cédulájából csak 346 készült az Állami Nyomdában. A rekorder Polgár Tamás, a Magyar Szociális Zöld Párt jelöltje, akinek az 1165 ajánlószelvényéből mindössze 13 bizonyult valódinak.
A több bűncselekmény gyanúját is felvető ügyre Novák Előd, a ferencvárosi választási bizottság Jobbik által delegált tagja derített fényt. Megkeresésünkre elmondta, az MDF első próbálkozására leadott, kiugróan nagy számú (csaknem 20 százaléknyi) érvénytelen ajánlószelvénye miatt kezdett vizsgálódni. Megjegyezte, addig is akadt „kettős jelölés”, vagyis, hogy egy személy adatai két szervezet ajánlószelvényén is szerepeltek, de az MDF-et megelőzően ez a hat jelölt esetében „csak” négyszer fordult elő.
*
– Az MDF megjelenése egyből 38 új kettőzést eredményezett, ebből 3 a Jobbikkal. Az MDF és a Jobbik látszólag kettős ajánlásairól helyszíni vizsgálat során, az ajánlók tanúk előtti nyilatkozata alapján kiderült: mind a három személy, akinek nevében kettős jelölés történt, valójában csak a Jobbikot támogatta, az MDF-es kopogtatócédulákon szereplő aláírások hamisak – jegyezte meg Novák Előd, aki ezt követően alaposabban szemügyre vette a pártok által leadott kopogtatócédulákat. Az MDF összes ajánlószelvényének alapos átvizsgálása során megállapította, hogy azok kétharmada hamisítvány, amelyek egy kaptafára készültek, vélhetően fénymásolóval. A dolog érdekessége, hogy a demokrata fórum jelöltje az utolsó napon megpróbálta pótolni „veszteségeit”, ám a jobbikos bizottsági tag szerint az akkor leadott 188 cédulából már csak 11 volt eredeti.

Halottak is ajánlották az MDF-et

Novák Előd észrevételeivel a ferencvárosi választási bizottsághoz fordult. – A választás rendje elleni bűncselekmény és okirat-hamisítás mellett a személyes adattal visszaélés gyanúja látszik megalapozottnak, hiszen az „ajánlók” adatait vélhetően korábbi választásokról vagy aláírásgyűjtésekből tudták. Ezt támasztja alá az is, amit a népesség-nyilvántartó rendszerből az érvénytelen kopogtatócédulákról szúrópróbaszerűen derítettem ki: T. Elemérné ajánlását azért nem vette be a rendszer, mert 2007 novemberében, 77 évesen elhunyt – mutatott rá Novák.
Nem csak az MDF-nél akadtak gondok az ajánlószelvényekkel, a MIÉP és a Magyar Szociális Zöld Párt is tömegével adott le hamis cédulákat. Novák szerint a MIÉP-nél további – talán rendőrségi – vizsgálat szükséges annak megállapítására, hogy Agárdi László több száz hamis szelvényére honnan szereztek olyan adatokat, amelyek a két másik esettel szemben nem voltak nagy számban hibásak, se régiek, se most más pártot jelölők. – A látszólagos ajánlók tanúkénti meghallgatása tisztázhatja azt a pletykát, mi-szerint az MSZP adott a MIÉP-nek kopogtatócédulákat a sajátjukból, pontosabban – a lebukás kockázatának csökkentése érdekében – „csak” azok adattartalmát juttatta el az általuk látszólag gyűlölt MIÉP-nek – fogalmazott a ferencvárosi bizottság jobbikos delegáltja.
Az MDF jelöltje tegnap a ferencvárosi választási bizottság döntése után bejelentette, ismeretlen tettes ellen feljelentést tesznek a választás rendjét sértő bűncselekmény elkövetése miatt. Dézsi Mihály, aki MDF-es pályafutása előtt rendőrségi szóvivőként dolgozott, közölte: miután más pártoknál is találtak hamis ajánlószelvényeket, méghozzá nagy számban, ez megerősíti azt a gyanújukat, hogy ismeretlen tettes visszaélt az adatbázisokkal, és ezt kihasználva juttatta el a különböző szervezetekhez az ajánlószelvényeket, amivel bűncselekményt követett el.

Bedobták a postaládába

Dézsi Mihály hozzátette, az MDF aktivistái minimális számú ajánlószelvényt gyűjtöttek be személyesen, a többségüket „bedobták a IX. kerületi irodájuk postaládájába”. Dézsi az MTI-nek megjegyezte: ő maga személyesen gyakorlatilag egyetlen cédulával sem találkozott; tagadta azt is, hogy adatbázissal rendelkeznének.
A Tomcat néven elhíresült Polgár Tamás egyébként fellebbezett a kizáró határozat ellen. Elismeri, hogy másolt cédulákat használt, de szerinte ez törvényes, és az azokon található adatok nem hamisak.
A Fidesz–KDNP jelöltje ellen is érkezett bejelentés a helyi választási bizottsághoz: a kifogás szerint pénzért szereztek ajánlószelvényeket a jelölt részére. Az illető a Fidesz–KDNP jelöltjének elsőfokú nyilvántartásba vételét meg is fellebbezte a Fővárosi Választási Bizottságnál, de beadványát a testület nem fogadta el. Bácskai János, a Fidesz–KDNP képviselőjelöltje úgy nyilatkozott lapunknak, hogy pártja a csalások alapos kivizsgálását követeli. Mint fogalmazott: az ajánlószelvényekkel történt visszaélés a demokrácia súlyos megsértése, a polgárok akaratát próbálták meghamisítani. Hozzátette, később lehet beszélni a kopogtatócédula-gyűjtési rendszer megváltoztatásáról, ám most a hatályos törvényeket kell mindenkinek betartania.

Trükközés minden szinten?

A mostani eset is azt bizonyítja, az ajánlószelvény a lehető legalkalmasabb eszköz a visszaélésekre, a rendszer gyakorlatilag működésképtelen. Egy lapunknak név nélkül nyilatkozó, több választási kampányban is közreműködő aktivista előtt sem volt ismeretlen a kopogtatócédulával való trükközés. Elmondta:, a nagyobb, végső győzelemre is esélyes pártok – az „oszd meg és uralkodj” elv mentén – saját érdekeikkel összhangban segítik legerősebb riválisaik konkurens szervezeteit. Akad, hogy csak információt csepegtetnek az általuk patronáltnak, másszor fejléc nélküli, de a szükséges személyes adatokkal és aláírással ellátott cédulát engednek át, de sokszor előfordul olyan is, hogy üres ajánlószelvényekkel támogatják az önerőből elindulni képtelen szervezeteket. Mint mondta, nem ismeretlen előtte az sem, hogy egyes jelöltek pénzt adtak az ajánlószelvényekért. Erre korábban a Hír TV is bemutatott bizonyítékot.

Eunuchok a háremben

Megkerestük az ügyben Cservák Csaba alkotmányjogászt, aki szintén úgy látja, hogy a kopogtatócédulás rendszer átgondolásra szorulhat. Mint elmondta, minden jelölési rendszernek megvannak a mellékzöngéi, egyik sem tökéletes, de a jelenlegi helyzet több aggályt is felvet. – Ha szigorúan érvényesítenék a jogszabályokat, és a választási bizottságok nem eunuchok lennének a háremben, hanem hatáskörük lenne, akkor jobban fel lehetne deríteni a csalásokat. Ettől függetlenül a rendszert át kellene gondolni – jegyezte meg Cservák. Arra a kérdésre, hogy az eddigi választások jelölései mennyire lehettek tiszták, az alkotmányjogász megemlítette: nem ez az első eset, hogy aggályok merültek fel a jelölési rendszerrel kapcsolatban.

Cédula helyett kaució

A Political Capital is úgy fogalmazott tegnap, a ferencvárosi csaláshoz hasonló esetek elkerülése végett módosítani kellene a választási eljárásról szóló törvényt. Választási szakértőjük az MTI-nek azt mondta: a kaució bevezetése jelentene megoldást. Olyan kaució alkalmazását tartják elfogadhatónak, ami egy független jelölt számára is megfizethető lehet. Tegnap Budai Bernadett kormányszóvivő úgy nyilatkozott: a kormány hajlandó lenne a választási rendszer korszerűsítésére, de ehhez kétharmados parlamenti többség szükséges.
A választási bizottság Ferencvárosban hat jelöltet vett nyilvántartásba. A kizárások után az időközi választáson így várhatóan a Humanista Párt, az SZDSZ, az MSZP, a Jobbik, a Magyar Kommunista Munkáspárt és a Fidesz–KDNP indulhat. Gegesy Ferenc, aki egyben a IX. kerület polgármestere, szeptemberben mondott le parlamenti mandátumáról a 12-es számú országgyűlési egyéni választókerületben, és kilépett az SZDSZ-ből is.

vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.