Indul a nyomozás

Nyomozást rendelt el a Központi Nyomozó Főügyészség a bábolnai vagyoncsoporthoz tartozó kerteskői gazdaság privatizációjának ügyében, feljelentésünk nyomán – jelentette be tegnap Budai Gyula, a Magosz szövetségi igazgatója Medgyasszay László kereszténydemokrata országgyűlési képviselővel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

2009. 02. 27. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elrendelte a Központi Nyomozó Főügyészség a nyomozást a kerteskői gazdaság privatizációjának ügyében hivatali visszaélés és hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt. Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének igazgatója és Medgyasszay László KDNP-s országgyűlési képviselő tegnap sajtótájékoztatón jelentette be, hogy őket mint feljelentőket kedden több órán át hallgatták ki a főügyészségen, az elkövetkező napokban pedig minden olyan érintettet megszólaltatnak a nyomozók, akiknek köze lehet a felszámolásba taszított Bábolna Zrt. privatizációs törvénytelenségeihez. A fő kérdés ugyanis most az, hogy miként kerültek a 480 hektárnyi, 200 millió forintnál is többet érő kerteskői termőföld és a kapcsolódó eszközök potom 192+22,7 millió forintért egy magánszemélyekből álló konzorcium kezébe úgy, hogy a földre három, az eszközökre pedig négy, nagyságrendekkel nagyobb ajánlat is érkezett.
Budai Gyula, aki a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-n belül működő, és az állami földeket kezelő Nemzeti Földalapkezelő (NFA) felügyelőbizottsági tagja, úgy véli, hogy az állami föld eladásában közreműködő pályázati bírálóbizottság csak a MNV Zrt. vezérigazgatójának, Tátrai Miklósnak a tudtával, törvénytelenül dönthetett a nyertesről. Az NFA felügyelőbizottsága egy novemberi határozatában egyértelműen ki is mondja: a vagyonkezelő a bírálat során olyan személynek tulajdonított elővásárlási jogot, aki ilyennel nem rendelkezett, márpedig ez alapvetően befolyásolta a pályázati eredményhirdetést.
A győztesnek kihirdetett három magánszemélyből álló vásárlói közösség egyik tagja bábolnai önkormányzati képviselő volt. A képviselő a pályázatban elővásárlási jogát a birtokában lévő egy darab bábolnai részvénnyel kívánta igazolni. Ugyanakkor a földtörvény értelmében helyben lakó részvényesnek akkor lehetett volna tekinteni, ha Kerteskőhöz képest 15 kilométeren belül lakott volna, ám Cseh bábolnai lakos, amely település 50 kilométerre fekszik a megvásárolt állami földtől. Emiatt már az elején ki kellett volna zárni őt az eljárásból, ám az MNV Zrt. a pályázat leadási határideje után két nappal faxon kérte Cseh Lászlót, hogy igazolja helyben lakását. A bábolnai képviselő erre egy betéti társaság cégkivonatát küldte meg, amelyen külső tagként szerepel, ráadásul azt a cégbíróság a pályázat leadási határidejének lejárta után három nappal jegyezte be.
Az MNV mégis elfogadta a „hiánypótlást”, amivel végleg eldőlt a többi elővásárlási joggal bíró pályázó sorsa, vagyis ők elestek a földvásárlás lehetőségétől. – Mivel az MNV nevében Tátrai Miklós a szerződés aláírója, ha a főügyészség megállapítja a felelősségét, büntetőfeljelentés is történhet. Az állam pedig a kerteskői adásvétellel legalább 200 milliós kárt szenvedett el – közölte Budai Gyula, aki ennek kapcsán azt üzente Veres János pénzügyminiszternek: az államháztartásból hiányzó pénzeket itt kellene keresni. Mivel a konzorcium Cseh László jogosultságára alapozta vételi jogát, a lakcímmizéria miatt az egész ügylet elcsúszott a banánhéjon, s remélhetőleg jó nagyot esnek az érintettek – fűzte hozzá Medgyasszay László.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.