Csődhullám a húsiparban

Május közepéig 73 állattenyésztéssel, húsfeldolgozással vagy húskereskedelemmel foglakozó céggel szemben indult felszámolási eljárás az idén, így az ágazat az örök vesztes építőipar mellett a válság másik nagy áldozata – állapította meg az Opten céginformációs szolgáltató társaság. Az élelmiszeriparnak nem segített a kilencvenes évek privatizációja, az uniós csatlakozás pedig csak tovább rontott a helyzeten. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet szerint a kilátások is kedvezőtlenek, hiszen az ágazatból megkezdődött a külföldi tőke kivonulása.

Dénes Zoltán
2009. 06. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felszámolják a Herz Szalámigyárat. Jogerőre emelkedett a Herz Szalámigyár Zrt. elleni felszámolási kérelem, ezzel megkezdődik egy több mint 120 éves múltú emblematikus hazai vállalat felszámolása. Jámbor János, a társaság többségi tulajdonosa kijelentette: mind a hitelező bankkal, mind a beszállítókkal egyezségre törekszik, annak érdekében, hogy a Herz szalámit újból gyárthassák. Sajnálatosnak nevezte, hogy a Herzet finanszírozó bankkal a tárgyalások egészen a felszámolásig juttatták a patinás gyárat, s reményét fejezte ki, hogy legalább az utolsó utáni pillanatban a hitelezők és a beszállítók belátják, hogy ők is sokat veszíthetnek, ha nem születik egyezség a felszámolás során. Emellett nem utolsósorban megtarthatná állását a gyár 350 dolgozója is.


Az élelmiszer-ipari társaságok privatizációja után kialakult ágazati koncentráció ellenére sem jött létre olyan együttműködés és érdekvédelem, amely megkímélte volna a vállalkozásokat a kereskedelmi láncok gyakran szinte elviselhetetlen jövedelemelszívásától, ami az alapanyag-termelőkre és a feldolgozókra is kedvezőtlenül hatott – olvasható az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) hazai élelmiszeriparról készített legfrissebb tanulmányában. A privatizáció lezárulta után bekövetkező uniós csatlakozás ráadásul az élelmiszeriparnak a források beszűkülését hozta el a várt támogatások helyett.
Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége már egy évvel ezelőtt az élelmiszer-termelés és a belföldi értékesítés visszaeséséről, illetve a külföldi termékek hazai térnyeréséről, s az ágazati csődök felgyorsulásáról számolt be. Az AKI tanulmánya szerint a kedvezőtlen kilátásokat erősíti, hogy közben az élelmiszeriparból megkezdődött a külföldi tőke kivonulása. Míg az 1998-ig gyakorlatilag befejezett privatizáció után az élelmiszer-ipari társaságok jegyzett tőkéjében a külföldi források aránya meghaladta a 60 százalékot, napjainkra ez már 50 százalék alá esett. Riasztónak nevezték azt a tendenciát, hogy az így keletkezett hiányzó tőkét hazai forrásból nem tudták pótolni.
E folyamat egyik kézzelfogható eredményéről számolt be tegnap az Opten céginformációs szolgáltató társaság, amelynek adatai szerint az egész húsipari ágazatot érzékenyen érinti a válság. Április végéig 73 húsos cég ellen indult felszámolás Magyarországon. A rendelkezésre álló adatok alapján az állattenyésztők, húsfeldolgozók és -kereskedők közül a Pegano-Pig a legnagyobb a maga 4,8 milliárd forintos 2007-es árbevételével. A tönkrement cégek közül még négynek a forgalma haladta meg a kétmilliárd forintot 2007-ben. Antal Gábor, a Vágóállat és Hús Terméktanács elnöke szerint semmiféle kormányzati program nem védi meg a tönkremenő magyar cégeket a külföldről érkező olcsó és silány minőségű termékektől, illetve a nagy kereskedelmi láncok erőfölényétől. Mint mondta, az emberek nem azért kerülnek utcára, mert rossz munkát végeznek vagy mert nem hatékonyan dolgoznak, hanem azért, mert a mienknél nagyobb támogatottsági szintű országokból származó import kiszorítja a magyar húst a boltokból.
Remény Ervin, a Húscéh elnöke rávilágított: az elmúlt években drasztikusan csökkent az állatlétszám, az állattartók pedig – akik korábban gyakran veszteségesen gazdálkodtak – mára megtehetik, hogy emelik áraikat. Az áremelést viszont a húsfeldolgozók nem képesek érvényesíteni termékeik árában. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet adatai szerint 2009 első negyedévében az összes vágások száma 19 százalékkal csökkent az előző évhez képest. Ráadásul a hazai állományból 27 százalékkal kevesebb sertést vásároltak fel a vágóhidak, mint korábban. Az importból származó állatok vágása közben 18 százalékkal nőtt. Mára minden negyedik sertés importból származik. A Magyar Agrárkamara szerint a hazai sertések felvásárlási ára 2009 első negyedévében 19 százalékkal volt magasabb a tavalyi időszakhoz képest, s az év végéig nem zárta ki a további 15 százalékos drágulást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.