Visszaszáll Valentinra a Ceausescu-vagyon

Visszakapta a román állam által elkobzott vagyontárgyai egy részét Valentin Ceausescu, az 1989-ben kivégzett diktátorpár fia. A politikával szemben mindig távolságtartást tanúsító, 61 éves fizikus hosszú évek óta küzd a bíróságon értékes festményeiért, műtárgyaiért, amelyek birtokbavételéért most végrehajtóval fenyegeti a bukaresti Szépművészeti Múzeumot.

2009. 10. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokan szélmalomharcnak vélték Romániában, ahogy az egykori diktátorházaspár, Elena és Nicolae Ceausescu utódai éveken keresztül küzdöttek azért, hogy méltósággal ápolják szüleik emlékét, visszakapják a családi vagyon őket megillető részét.
A három Ceausescu gyerek közül a legfiatalabb, az „aranykorszakban” magas rangú politikai tisztséget is betöltő Nicu 1996-ban, 45 éves korában bekövetkezett halála okán nem csatlakozhatott testvérei kezdeményezéseihez. És talán jobb is, hogy így történt: agresszív és gátlástalan stílusa, kicsapongó életmódja miatt ugyanis a román társadalom szemében a kommunizmus első számú aranyifjaként maradt meg, aki az 1989-es rendszerváltás elmaradása esetén nagy esélyekkel léphetett volna apja nyomdokaiba.
Ezzel szemben bátyja és nővére, Valentin és Zoe közel sem keltett ekkora ellenszenvet Romániában, amiben közrejátszott, hogy sem a forradalom előtt, sem utána nem éltek kirívóant. A matematikus végzettségű Ceausescu lány is többnyire csak azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy pert indított a román állam ellen, mivel nem volt meggyőződve arról, hogy az 1989 karácsonyán agyonlőtt szülei valóban a bukaresti Ghencea temetőben nyugszanak. Noha az igazságszolgáltatás arra kötelezte a bukaresti védelmi minisztériumot és a temetőgondnokságot, hogy dokumentumokkal bizonyítsa a holttestek pontos nyugvóhelyét, a szülei exhumálását követelő Zoe Ceausescu három évvel ezelőtt bekövetkezett halálával a per is elült.
Nem hagyta viszont annyiban a harcot az idősebbik Ceausescu fiú, aki húgával együtt tíz évvel ezelőtt fordult bírósághoz 1989-ben elkobzott vagyontárgyaik visszaszolgáltatása érdekében. Valentin – aki a közhiedelemmel ellentétben a diktátorpár vér szerinti és nem fogadott gyermeke – festményeket, műtárgyakat, ékszereket, bútorokat, elektronikai cikkeket követel a román államtól. Ezeket az ügyészség húsz évvel ezelőtt kobozta el, amikor a nemzetgazdaság aláásásának gyanújával mindhárom Ceausescu csemete ellen eljárás indítottak (közülük csupán Nicu kapott börtönbüntetést).
A javak közül a legértékesebb tétel az a mintegy félszáz olajfestmény, amely olyan művészek szignóját viseli, mint Pallady, Tonitza, Patrascu vagy Ciucurencu, de szerepelnek a gyűjteményben Goya- és Baba-grafikák, ikonok és fából készült maszkok is. Ezek felét egy nemrég született, jogerős ítélet alapján a bukaresti Szépművészeti Múzeum visszaszolgáltatta, örökösként a húga és öccse vagyonára is igényt tartó Valentin Ceausescu azonban jogot formál a többire is, és ennek érdekében már bírósági végrehajtóhoz fordult. Erre a lépésre szüksége is volt: Roxana Teodorescu, a Szépművészeti Múzeum igazgatója szerint ugyanis a Ceausescuéktól lefoglalt műtárgyak a román nemzeti örökség részét képezik, amelyek fenntartására tetemes összegeket költött a közgyűjtemény, ezért nem hajlandó megválni azoktól. A Valentinnak kedvező bírósági végzést figyelembe véve mégis úgy tűnik, mindez csak idő kérdése, ellentétben például azoknak a holmiknak a visszaszolgáltatásával – ékszerek, ruhák, órák –, amelyeket lefoglalásuk után nem sokkal bizományi áruházakban értékesítettek a bukaresti ügyészek. Radu Antal, Valentin Ceausescu ügyvédje közölte, a vagyon eme részéért védence kártérítést követel a hatóságoktól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.