Iliász bronza szinte hősköltemény

V Í V Á S

2010. 02. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bármilyen nagy ma már a konkurencia a kardvívásban is, rosszul vette volna ki magát, ha a Gerevich–Kovács–Kárpáti Grand Prix, majd a másnapi csapat Világkupa végjátékára a névadók – együtt 19 olimpiai arany birtokosai – óriásposzternyi méretű fotói alatt nem marad állva hazai pengeforgató a Nemzeti Sportcsarnokban. De ezt szerencsére megúsztuk. Szombaton a már 18 évesen is stabil válogatottnak számító Iliász Nikolász mentette meg a magyar kard becsületét, aki a pénteki selejtezőben mind a hat asszóját megnyerte – a pekingi egyéni olimpiai bajnok kínai Csong Mant 5-2-re lépte le –, és a formáját állandósította a hétvégére. Miközben a főtáblán válogatottunkból sorban Decsi Tamás, Szilágyi Áron, Nemcsik Zsolt és Lontay Balázs is elvérzett, Iliász a lengyel Stanislawski (15-5), az amerikai Morehouse (15-14), a fehérorosz Bujkevics (15-14) és a francia Wilain (15-12) legyőzésével bemasírozott az elődöntőbe; s a két egytusos győzelme mutatta, hogy a keze mellett a szíve is a helyén van. A döntőbe jutásért már nem bírt a tavalyi antalyai vb-n csapatban arany-, egyéniben ezüstérmes román Dumitrescuval (12-15) – aki aztán a versenyt is megnyerte –, pedig egyszer nagyon elkapta a fonalat, 6-11-ről 11-11-re egyenlített.
„Sajnos nem voltam elég bátor, hogy még egyszer megtámadjam a román fiút, és letoljam a pást szélére, ami addig sikerült. Ehelyett középen elkezdtem vacillálni, hogy mit csináljak, és addig tétováztam, amíg levágtak” – említette utóbb a Vasas versenyzője. Mindazonáltal a bronzéremmel is elégedett lehetett: „Ugyan a tavalyi venezuelai Világkupáról már van egy harmadik helyem, de azt jóval gyengébb mezőnyben értem el, nem is mérhető a mostanihoz. Egyéniben messze ez életem legjobb eredménye, ráadásul hazai közönség előtt lettem érmes, szóval nagyon boldog vagyok” – bökte ki a nap magyar hőse, aki vasárnap újra felkapaszkodhatott a dobogó alsó fokára; immár a csapat Világkupa-versenyen megszerzett bronzéremért, Szilágyi, Lontay és Decsi társaságában. A mieink a lengyeleket 45-40-re, az amerikaiakat 45-41-re győzték le, s itt is a verhetetlen románokkal gyűlt meg a bajunk, mert tőlük 45-39-re kikaptunk. A bronzmeccsen azonban az olimpiai bajnok franciák még alakuló együttesét sikerült legyűrni 45-42-re. A 10-9-es állás után 37-36-ig végig nálunk volt az előny, olykor már hattusnyi, de 37-38-nál észnél kellett lenni. Iliász végül 40-39-nél adta át a váltóbotot Szilágyinak, aki 40-40 után felvitte a csapatot a dobogóra.
„Ez volt az év első Grand Prix-versenye, és az, hogy két bronzérmet itthon tartottunk, mindenképpen jó eredménynek tekinthető” – summázott Nébald György szövetségi kapitány. S talán a nagy elődök sem húzták össze rosszallóan a szemöldöküket odafent.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.