Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Ki hazudik Bábolnán?

Dénes Zoltán
2010. 02. 08. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt tartott tegnapi sajtótájékoztatóján Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója bemutatta annak a kölcsönszerződésnek az eredeti példányát, amely szerint Horváth Klára, Bábolna szocialista polgármestere, országgyűlési képviselő, 20 millió forintos magánkölcsönt vett fel Szaxon Attilától, az IKR Zrt. vezérigazgatójától. A Horváth Klárával szemben elindult nyomozás részeként a vádhatóság tegnap tanúként hallgatta meg Budai Gyulát.
A Magosz igazgatója emlékeztetett: az IKR nyerte meg az önkormányzat által a közelmúltban kiírt, mintegy 150 hektár termőföld hasznosításáról szóló pályázatot. Később 85 hektárról kiderült, hogy állami és nem önkormányzati tulajdonban van, ezért annak eltérő hasznosításáról az önkormányzatnak értesítenie kellett volna a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-t. Budai Gyula szerint mivel az önkormányzat olyan földterületre írt ki pályázatot és adott bérbe, amelyre nem volt vagyonkezelői joga, egyértelmű, hogy az IKR-rel létrejött szerződés megkötésére sem lett volna joga. A kölcsönszerződésre utalva, Budai Gyula kijelentette: teljesen egyértelmű, hogy az események összefüggnek. Úgy tűnik – fogalmazott –, teljes mértékben igaz lehet az, hogy a Horváth Klára vezette bábolnai önkormányzat jogszabály-ellenesen adta bérbe három évre azt a 85 hektáros állami területet, amely miatt büntetőeljárás indult az ügyészségen.
Egyébként a napokban az MNV Zrt. érvénytelennek nyilvánította a Bábolna városával korábban kötött földhasználati szerződést, így a földek visszakerültek a vagyonkezelőhöz. Horváth Klára január 18-án az Magyar Távirati Irodával azt közölte, hogy a kölcsönszerződés hamisítvány. Hazugságnak nevezte Budai Gyula vádjait, miszerint a kölcsön miatt kötötték meg a legalacsonyabb árat kínáló IKR Zrt.-vel a haszonbérleti szerződést. Az eredeti dokumentumot tegnap bemutató Budai Gyula ezzel kapcsolatban kijelentette: jó lenne, ha Horváth Klára befejezné a hazudozást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.