Ötmilliárdos bukás lehet

Törvénytelenségek, szabálytalanságok és jogi hibák miatt véglegesen ötmilliárd forintot veszíthet Budapest a csepeli szennyvíztisztító beruházásán, ha nem lép sürgősen a Fővárosi Közgyűlés a francia többségi tulajdonú kivitelezővel folytatott perben – közölte lapunkkal Wertán Zsolt (KDNP), aki szerint az ügyben a BKV-botrányokba már belebukott MSZP-s Hagyó Miklós, illetve Lakos Imre SZDSZ-es politikus is érintett lehet.<br /> Emlékeztetett: a 2006-os választásoktól tavaly november végéig a beruházás Hagyóhoz (akinek szerepét már több közműcégnél tett fideszes feljelentésekben, például a gyógyfürdők milliárdos közbeszerzésénél is vizsgálják a nyomozó hatóságok – a szerk.) tartozott.

2010. 02. 17. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fővárosi képviselő decemberben a Központi Nyomozó Főügyészséghez fordult az önmagában 120 milliárd forintos, a kiegészítő beruházásokkal együtt annak csaknem kétszeresét elérő EU-finanszírozású beruházás ügyében. A lapunk birtokába került ügyészségi határozat szerint vizsgálják, hogy Molnár Judit (Lakos Imre felesége) megvalósíthatta-e ügyvédi visszaélés bűntettét azzal, hogy a választott bírósági eljárásban nem megfelelően képviselte a megbízó érdekét.
*
Molnár Judit ugyanis a választott bíróság részére nem nyújtott be olyan anyagokat, tényeket, amelyek a megbízója érdekét szolgálták volna. – A kivitelező Csepel 2005 FH Konzorcium ötmilliárd forintot követel a fővárostól pótmunka, többletköltség címén. Először a franciák döntnök elé vitték a kérdést, aki nekik adott igazat. A pótmunkák elismertetése érdekében jelentős nyomás nehezedett a főváros egyes vezetői, így Hagyó Miklós részéről az illetékes ügyosztályra, sikertelenül – olvasható a feljelentésben, amely azt is feltételezi, hogy az akkor még főpolgármester-helyettesként működő szocialista politikus magáncégének, a Wirtass Kft.-nek is dolgozó Horváth, Dóczi és Lehmann ügyvédi iroda is eljárt az ügyben. A feljelentés, amelynek elbírálásával jelenleg a Budapesti Nyomozó Ügyészség foglalkozik, utalt a Heti Válasz korábbi cikkére, amely Lakos Imre felelősségét is felvetette. A múlt év végén Wertán Zsolt képviselőtársával, a fideszes Németh Szilárddal közösen bejelentette: Demszky Gábor SZDSZ-es főpolgármesterhez, valamint az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz fordulnak. Lakos Imre akkor elmondta: szemenszedett hazugságok miatt a hetilap ellen megteszi a jogi lépéseket. A Főpolgármesteri Hivatal is viszszautasította a vádakat. – Lakos felesége a kilencvenes évek közepe óta dolgozik nekünk, sikerrel. A per lezárultáig az ügyben nem nyilatkozunk – közölték.
Tény viszont, Lakos feleségének ügyvédi megbízásai miatt összeférhetetlenségi és etikai vizsgálat megindítását is kérték a Budapesti Ügyvédi Kamarától.
A két ellenzéki képviselő a közgyűlés januári tanácskozására benyújtott egy előterjesztést, amelyből az is kiderült: a pótmunkák ügyében eljáró döntnök szerepe jogellenes, ugyanis Mikó István sem mérnökként, sem szakértőként nem tagja a Magyar Mérnök és Magyar Építész Kamarának, márpedig ebben az ügyben nyilván mérnökszakmai kérdést kellett volna eldönteni. Akkor ezt az MSZP és az SZDSZ többsége leszavazta. Lakos közölte: elzárkózik a nyilatkozattól, érintettsége miatt nem is vett részt a szavazásban. A javaslat szerint a Fővárosi Közgyűlésnek azonnal be kell nyújtania a jogellenességeket is felsoroló szakmai anyagot, és a Molnár Judit által tervezett, több tíz millió forintot felemésztő viszonkeresetet meg kell tiltani. Úgy tudjuk, a Fidesz és a KDNP azt tervezi: a legfőbb ügyész segítségét kéri, ugyanis ha időközben dönt a választott bíróság, akkor a főváros jogerősen veszít újabb milliárdokat.
Emlékezetes, a fővárostól az EU tízmilliárd forintnyi összeget vont el közbeszerzési szabálytalanságok miatt, és a bíróság utólag elítélte azt a 400 millió forintos PR-pályázatot is, amely miatt az előző ciklusban szintén az ellenzék tett feljelentést. A fővárost ebben az ügyben is Lakos Imre felesége képviselte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.