Titkos felvételek a BKV-nál?

Fuzik Zsolt, a BKV volt informatikai igazgatója saját biztonsága érdekében hang- és képfelvételeket készíthetett a BKV gyanús ügyeiben érkező politikai kérésekről – tudta meg lapunk. Az MSZP elterelné a választók figyelmét a BKV-botrányokról.

Szilágyi Richárd
2010. 02. 28. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fuzik Zsolt, aki korábban a BKV informatikai területét felügyelte, a Magyar Nemzet értesülései szerint minden olyan ügyről, amelyben a Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes által felügyelt BKV-t érintő politikai nyomásgyakorlás eszközére bukkant, hang- és képfelvételeket készíthetett. Informátorunk tájékoztatása szerint ezekre a bizonyítékokra azért volt szüksége a ma már előzetesben ülő Fuziknak, hogy a gyanús ügyek kirobbanása után saját maga érdekében vádalkut kínálhasson a rendőröknek. Erre azonban már nem kerülhetett sor, mivel február 3-án a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI) nyomozói Szegeden elfogták a december óta szökésben lévő volt informatikai igazgatót. A Heti Válasz tegnap arról írt, hogy Demszky Gábor főpolgármester bizalmasát, Mesterházy Ernőt vélhetőleg egy, a BKV felső vezetésébe tartozó személy – Antal Attila vagy Balogh Zsolt volt vezérigazgatók, esetleg Tóthfalusi György, a BKV volt SZDSZ-es igazgatósági elnöke – telefonhívások rögzítésével buktathatta le. A hetilap úgy tudja, Hatvani Szabó János személyében az MSZP-nek és Hagyónak is meg volt a maga Mesterházyja.
Fuziknak komoly szerepe volt annak a 28 milliós szerződésnek a megkötésében, amit a nyomozók tavaly decemberben foglaltak le a BKV Akácfa utcai székházában.
*
Ismert, december 4-én egy óbudai mélygarázsban vesztegetés közben tetten érték a BKV jogi igazgatóját, Sziebert Györgyöt. Az üggyel összefüggésben Rényi-Vámos Krisztina, a Budapest Airport Zrt. jogi vezetője és Sziebert is előzetes letartóztatásba került. A volt jogi igazgatókhoz a rendőrség szerint szorosan kapcsolódó három ügyvédnél tartottak házkutatást tegnap hajnalban. Horváth Katalin Fanni, az RRI szóvivője lapunknak elmondta, olyan külsős, a baráti körhöz tartozó ügyvédekről van szó, akik a gyanú szerint a megbízási díjak többszöröséhez jutottak a két volt jogi igazgató közreműködésével.
Nem a Fuzik-féle irány az egyetlen politikai szál a BKV-botrányban: lapunk kedden számolt be arról, hogy Balogh Zsolt, a BKV volt vezérigazgatójának ügyvédje szerint az ügy most már a legmagasabb pozíciókig is elérhet. Bárándy György elmondta, bizonyítékaik vannak arra, hogy ügyfelét politikai nyomás érte a BKV-nál. Korábban Hagyó Miklós volt MSZP-s főpolgármester-helyettes és Demszky Gábor SZDSZ-es városvezető is elismerte politikai felelősségét a BKV-botrányokban. Ám míg a szocialista politikus február 2-án lemondott fővárosi közgyűlési mandátumáról, a képviselő-jelöltségről és a budapesti listán betöltött helyéről, addig Demszky közölte, tervei szerint a ciklus végéig főpolgármester marad.
Tegnap újabb nyolc cég szerződésével kapcsolatban tett feljelentést Kocsis István, a BKV vezérigazgatója a rendőrségen. Amint arról a Magyar Nemzet szerdán elsőként beszámolt, többek között olyan cég is van a listán, amely naponta több százezer forintot kapott tanácsaiért. Molnár Zsolt, a budapesti MSZP ügyvezető alelnöke eközben az ATV szerda esti műsorában arról beszélt, hogy pártja feladata az, hogy eltereljék a választók figyelmét a BKV-botrányokról. Molnár szerint a közlekedési cég korrupciógyanús ügyei kapcsán a szocialistáknak nem azt kell mutatniuk, amit a rendőrségi tudósítások és a bulvármédia közöl.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.