Nyomozás a tisztító ügyében

Április 21-ig hosszabbították meg azt a büntetőeljárást, amelyet a Budapesti Nyomozó Ügyészség még tavaly decemberben indított a csepeli szennyvíztisztító 200 milliárd forintos fővárosi beruházása ügyében, ügyvédi visszaélés megalapozott gyanújával – erősítette meg lapunknak Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Időközben a főváros és a környezetvédelmi tárca elismerte: az elmúlt napokig ömlött a szenny a Dunába, pedig már tavaly augusztusban bejelentették, a próbaüzem beindult.

2010. 03. 04. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak múlt csütörtök óta nem folyik tisztítatlan szennyvíz a Dunába annak ellenére, hogy a csepeli szennyvíztisztító próbaüzeme papíron már tavaly augusztusban indult és még az év őszére ígérték, hogy a létesítmény teljes kapacitással működik majd. Ez azért sem lényegtelen, mert a Budapesten naponta keletkező 600 ezer köbméter szennyvízből eddig 350 ezer köbméter folyt tisztítatlanul a Dunába, mostantól viszont 95 százalékos a „szűrés”. Miközben végre elkezdődhetett a fővárosi szennyvíz tisztítása, a csepeli üzem beruházását folyamatosan a korrupció gyanúja lengi körül.
Wertán Zsolt (KDNP) és Schneller Domonkos (Fidesz) fővárosi képviselő például sürgős intézkedést kért Kovács Tamás legfőbb ügyésztől, mert hátrányos helyzetbe kerültek a csepeli szennyvíztisztító francia kivitelezőjének ötmilliárd forintos követelése miatt. Az ellenzék szerint a legújabb fővárosi botrányban Hagyó Miklós volt MSZP-s főpolgármester-helyettes, illetve Lakos Imre, az illetékes fővárosi bizottság SZDSZ-es elnöke is érintett lehet.
Az ellenzéki politikus már decemberben a Központi Nyomozó Főügyészséghez fordult az önmagában 120 milliárd forintos, a kiegészítő beruházásokkal együtt annak csaknem kétszeresét elérő EU-finanszírozású beruházás ügyében. A lapunk birtokába került ügyészségi határozat szerint vizsgálják, hogy Lakos Imre felesége, Molnár Judit megvalósíthatta-e ügyvédi visszaélés bűntettét azzal, hogy az említett ötmilliárdos követelésről szóló választott bírósági eljárásban nem megfelelően képviselte a megbízó, vagyis a főváros érdekét. Az eljárás során ugyanis a pótmunkák elismertetése érdekében jelentős nyomás nehezedett a főváros egyes vezetői, például Hagyó részéről az illetékes ügyosztályra, sikertelenül – olvasható a feljelentésben, amely azt is feltételezi, hogy a volt főpolgármester-helyettes magáncégének, a Wirtass Kft.-nek is dolgozó Horváth, Dóczi és Lehmann Ügyvédi Iroda is eljárt az ügyben. Molnár Judit egyébként január 29-én lemondott megbízatásáról. Ezt megelőzően azonban a választott bírósághoz még eljuttatott egy
viszontkeresetet.
A Fővárosi Közgyűlés azonban nem tárgyalta meg azt a Fidesz– KDNP-s előterjesztést, amely megtiltotta volna a viszontkeresetet. Így a budapesti polgárok az ötmilliárd forinton túl, további 17 millió forintot veszíthetnek perköltség címén.
Az illetékes fővárosi bizottság tegnapi ülésén az is kiderült, hogy a szennyvíztisztító csapadékelvezető csatornájának építése körül sincs minden rendben. Részben már megépült a föld alatti hálózat, amelyre harmadszorra sem sikerült eredményes pályázatot lefolytatni. A második eljárásban még 190 ezer eurósnak feltüntetett ajánlat viszont nemrég 245 ezer euróra nőtt. Wertán Zsolt javaslatára Demszky Gábor főpolgármestertől kérnek az ügyben tájékoztatást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.