Csepel színeváltozása és az új politika

A csepeliek érezni fogják, hogy a politika ismét róluk és életkörülményeik jobbításáról szól, de az elszámoltatást itt sem úszhatják meg a hazugságokra épülő Gyurcsány-korszak helyi vezetői – nyilatkozta lapunknak Németh Szilárd, a Fidesz és a KDNP országgyűlésiképviselő-jelöltje. Szerinte a változás együttesen jelenti majd a felelősségre vonást, a romok eltakarítását, az ország és Csepel újjáépítését.

2010. 04. 12. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csepelről sokaknak még ma is a vörös jelző jut eszébe, holott az elmúlt évek szocialistákhoz köthető privatizációs és környezetszennyezési botrányai, az autók felgyújtásával kezdődött, majd a kettős gyilkossággal folytatódott bűnügyei a kerület egyre sötétebb oldalát mutatják. Változnak a színek alig egy hét múlva?
– A választás tétje Magyarországon és Csepelen sem más: sikerül-e lezárni a Gyurcsány-korszakot, vagy marad a hazugságokra épülő mutyikormányzás. Meg kell őrizni a csepeli értékeket, és minden döntést az itt élő emberek érdekeinek, kérésének kell alárendelni. Elképesztő szocialista hatalomkoncentráció alakult ki: mind a politikai, mind a gazdasági és a kulturális életet a kezükben tartják. Ez a belterjesség vezetett oda, hogy azt gondolják, ők érinthetetlenek, sérthetetlenek, bármit megtehetnek. Ennek egyik súlyos és tragikus következménye a kettős gyilkosság.
– A csepeli Fidesz az elmúlt években hétről hétre egyre több visszaélést tárt a nyilvánosság elé, mindeddig következmények nélkül.
– Úgy látom, ellenzékből is komoly eredményeket tudtunk felmutatni: az emberekkel és civil szervezetekkel közösen értük el, hogy elszállították innen a környezetet súlyosan veszélyeztető galvániszapot, és meghiúsult a Kis-Duna-part további privatizációja. Megakadályoztuk, hogy dobra verjék a nagy múltú Csepel-pályát, bár végül a sportingatlant megterhelték nyolcmillió euróval, amiről hamarosan számot kell adniuk. A szocialisták egyetlen ígéretüket sem teljesítették: nem épül a gerincút, nincs uszoda és nem lett semmi a királyerdei csatornázásból, ellenben az elmúlt nyolc évben hatalmas vagyont kótyavetyéltek el.
– Sikerülhet a csepeli visszaélések teljes körű feltárása is?
– Az elszámoltatást Csepelen sem lehet megúszni. Ez az egyik legfontosabb erkölcsi kötelességünk, és ezt nemcsak kormányzati, hanem helyi szinten is elvárják tőlünk a választók. Még a választás előtt közzétesszük azokat az ügyeket, amelyekkel el kell számolniuk az elvtársaknak.
– Április 11-én a parlamenti képviselőkről, az országos politikáról döntünk, és mindeddig kevés babér termett itt a jobboldalnak. Mit ígér a Fidesz azoknak a csepelieknek, akik eddig rendre az MSZP-t juttatták pozícióba?
– Teljesen új típusú politizálást. A változást, amely a felelősségre vonást, az elszámoltatást, a romok eltakarítását és az ország és Csepel újjáépítését jelenti. A közéleti munka középpontjába Csepel és az itt élők érdekeinek képviseletét, a megteremtett értékek gondos megőrzését, a kerület szellemi, erkölcsi és anyagi gyarapítását állítjuk. A csepeliek érezni fogják, hogy a politika ismét róluk és életkörülményeik jobbításáról fog szólni. Minden politikus előtt ott lesz a két legfőbb, számon kérhető parancsolat: ne lopd el a közvagyont és ne hazudj a választóidnak!
– Az adófizetők sok milliárd forintnyi vagyonának jelentős részén azonban az elmúlt években már túladtak. Ezeknek akár csak a töredékét vissza lehet-e szerezni?
– Meg fogjuk nézni. A teljes értékesítési folyamatot felülvizsgáljuk, a közpénz elfolyását megszüntetjük, és amit csak lehet, visszaszerzünk. Önkormányzati tulajdonba szeretnénk venni a Csepel SC ingatlanjait, vissza akarjuk szerezni a Kis-Duna-parton korábban eladott telkeket, egy, a közvagyonból magánvagyonná alakult iskolaépületet és egy komplett kiserdőt. Természetesen meg kell vizsgálnunk, mi történt az egykori Csepel Művek területén is, hogy hordták szét apránként a nemzet vagyonát. Mindehhez az új kormány segítségét fogjuk kérni.
– Mit lehet tenni, ha egyelőre az új kormánynak és az önkormányzatoknak sem lesz sokkal nagyobb mozgásterük?
– Számításaink szerint éves szinten 1-1,5 milliárd forint takarítható meg az önkormányzati költségvetésben egy más típusú szemlélettel. Észak-Csepel hatalmas területét öt évvel ezelőtt eladták, a spanyol vevő saját hazájában tönkrement, egy kapavágás nem történt. A 11 milliárd forintot meghaladó bevételből semmi nem épült, pedig ebből már elkészülhetett volna a gerincút és a Királyerdő csatornahálózata. Amennyiben minket bíznak meg az emberek októberben, ez lesz a Fidesz által vezetett önkormányzat első két fejlesztési feladata. Csepel nem szegény kerület, csak rossz a vezetése.
– Észak-Csepelről egy fővárosi SZDSZ-es képviselő nyilatkozott nemrég. Szerinte ide toronyházakat, Kis-Manhattant építenek. Nem tart attól, hogy az önkormányzati választásig visszafordíthatatlan döntéseket hoznak, és folytatódik a hatalomátmentés?
– Semmit nem lehet tervezni a csepeli polgárok hozzájárulása nélkül. Csak az ő bevonásukkal lehet dönteni arról, hogy mi történjen ezen a területen. Mindent elkövetünk, hogy megakadályozzuk a maradék vagyon elkótyavetyélését, és minden szerződést felül fogunk vizsgálni pénzügyi, teljesítési és jogi szempontból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.