Demszky célkeresztben?

Súlyos korrupciós bűncselekmények miatt a Legfőbb Ügyészség tegnap reggel a Központi Nyomozó Főügyészség hatáskörébe utalta a BKV-ügyben eddig a BRFK-n folytatott nyomozást. Úgy tudjuk, tanúként meghallgathatják Demszky Gábor főpolgármestert is.

2010. 05. 31. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunk úgy tudja, hogy az öszszességében akár több milliárd forintos károkozás miatt közel egy évvel ezelőtt indított büntetőeljárásban a több szálon futó nyomozások eljutottak odáig, hogy az előzetes letartóztatásba került Hagyó Miklós volt MSZP-s főpolgármester-helyettest és parlamenti képviselőt hivatali vesztegetéssel is meggyanúsíthatják. Szintén kihallgathatják tanúként, sőt esetlegesen gyanúsítotti minőségben Demszky Gábor SZDSZ-es főpolgármestert. Információnk szerint a nyomozás során felvetődött Steiner Pál, a szocialisták fővárosi frakcióvezetője neve is, azonban kérdésünkre Keresztes Imre határozottan cáfolta, hogy az új Országgyűlésbe újra bejutott, mentelmi joggal rendelkező politikus állna a döntés hátterében.
Mint arról beszámoltunk, Hagyó Miklóst abban a pillanatban előállították, amint május 14-én, az Országgyűlés megalakulásával megszűnt 2006-ban szerzett parlamenti mandátuma. Előzetes letartóztatásáról hozott nem jogerős végzés szerint a bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette megalapozott gyanújával őrizetbe vett politikus esetében nemcsak szökés vagy elrejtőzés veszélye áll fenn, de feltehető az is, hogy szabadlábon hagyása esetén befolyásolhatja, megfélemlítheti a tanúkat, tárgyi bizonyítékokat, okiratokat semmisíthet, hamisíthat meg. A Fővárosi Bíróság sajtótitkárságán megtudtuk, Lelovics Ottó és Horváth Éva, Hagyó volt kommunikációs munkatársai és egykori főnökük ügyét legkésőbb szerdán másodfokon is elbírálják.
Tételesen felsorolja a büntetőeljárásról szóló törvény, hogy mely esetekben szükséges ilyen típusú ügyészségi nyomozás, a BKV esetében a bűncselekmények súlya miatt döntött így a Legfőbb Ügyészség – emelte ki Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség főügyésze.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.